У вас проблеми?

19 липня 2013, 19:42
Власник сторінки
журналіст
0
4744

SOS!!!

Вам здається, що у вас проблеми? Перерахуйте їх подумки. А тепер уявіть - вам 14 років, ваша мама п'є і бомжує, ваші дідусь і бабуся теж "закладали", поки не померли, при цьому дідусь першим, а бабуся підпалила квартиру, в якій ви живете, щоб, за її словами, "приєднатися до дідуся". Ваш тато теж пив, але взяв себе в руки, в нього інша сім'я, а вас він готовий підтримати інколи сотнею гривень, бажано навіть не заходячи в квартиру. І ви - вагітна. Ваш 18-річний хлопець живе з вами (в квартирі після пожежі), але теж мало пристосований до дорослого життя. І у всьому цьому жасі, попри те, що ви ніколи нікому не були потрібні, ви дали собі слово стати хорошою мамою. Прочитали? Все ще думаєте, що у вас проблеми?

Я сьогодні була в цій квартирі. В одній з кімнат просто немає вікна і балконних дверей. НІЯКОГО. І в квартирі немає підлоги! Просто старий бетон бугриться під ногами. При цьому в квартрирі чистенька (наскільки можливо в такій ситуації) кухня - жодного папірця, ложки, чи склянки не на місці, білосніжне підвіконня - і затишна кімната, де стоїть дитяче ліжечко. І ця бліда 14-річна дитина переживає, що вчора вона випила чай з бергамотом і думає, що через це синочка обсипало (думаю, звичайна пітничка). І запитує мене чи можна їй їсти дитячий сирок (радянського зразка), "він же з ваніллю, це не буде погано для годування?" На підвіконні лежить молоковідсос, чистеньке доглянуте немовля спить на подарованому волонтерами ліжечку.

Я опинилася там, бо через Facebook дізналася, що в цієї мужньої дівчинки немає холодильника. Ніякого. Влітку. В 21-му столітті, майже в центрі Києва. Вона не може приготувати собі їсти наперед, бо їжа просто пропаде. За збігом обставин, в мене залишалися 1500 гривень від іншого благодійного проекту, Facebook допоміг знайти ще 500. Холодильник вже привезли. Женя зможе купувати хоч якість продукти наперед. 

Кілька тижнів тому волонтери і благодійники завдяки Миколі Кулебі  через той же Facebook організувалися і зробили ремонт на кухні та в Женіній кімнаті, подарували ліжко, комод і речі для малюка. Вона з 9-тимісячним животом віддирала старі шпалери, драїла плитку з сантиметровим шаром бруду і виносила будівельне  сміття. А до цього вже вагітною в передноворічні морози торгувала на ялинковому базарі, щоб трохи підзаробити. Вона не боїться роботи і труднощів. Вона добра і лагідна... дитина, яка радісно показувала нам із соцпрацівницею Тетяною, яка її опікає, подаровані новенькі капці з Мікі-маусами...

Коли читала її історію на Facebook, вжахнулася. Коли побачила все на власні очі, мене заціпило. Там на фейсбуку під фото розгромленої квартири люди з іншого (нашого) світу писали: "Що ви, в цій квартирі погана енергетика, туди не можна з немовлям...". Я їх не засуджую. Я відреагувала на відсутність холодильника, а от прохання "поміняти вікна і підлогу" сприйняла як потребу в косметичному ремонті. Так от, вікна в кімнаті, де була пожежа, НЕМАЄ НІЯКОГО. Враховуючи, що це другий поверх, залізти в квартиру нескладно. Ви б могли заснути в таких умовах? А у дівчинки Жені немає виходу - або жити тут або бомжувати. І при цьому - у Жені дивовижна енергетика.

Дивлячись на її турботливе обличчя, доглянутого синочка і прибрану кухню, згадувала чи не залишила я в раковині вдома немиті тарілки і думала - хто з нас досяг більшого в житті - я з усім, що маю, куди потрапила з нормальної повної родини чи вона - що залишилась людиною з почуттями і готовністю дарувати любов і турботу, яких навряд чи зазнала сама? Адже їй ніхто б не дорікнув, якби покинула дитину, а дехто навіть зрадів би. Наприклад, дільничний педіатр, яка прийшовши на перший огляд, побачивши погорілу квартиру і 14-річну породіллю,  запхала здорову Женю зі здоровим немовлям в Охматдит, щоб не нести відповідальності за такий випадок. Не дорікнули б і медики з пологового будинку, які виписали Женю,  не пояснивши нічого
про грудне вигодовування чи догляд за малюком, хоча знали її ситуацію.

Якщо хтось готовий допомогти - знайдіть у Facebook групу "Помоги другому" або пишіть мені. 

P.S. Крім балконного вікна і дверей, хоч якоїсь підлоги (дитина ж почне повзати!!!), ще дуже потрібен юрист з квартирних питань.
PPS. Я не буду видаляти в коментарях дописи недоумків, які пишуть поради дитині, яка не має паспорта, "продай квартиру, купи дешевше і живи на різницю" чи "здай квартиру після пожежі без вікон і зніми щось гірше". Хай ця бридка гнилість і безмозгла безграмотність  буде на їхній совісті. Але для людей, в яких щось людське ворухнулося, але застопорилося на словах, що квартира "майже в центрі Києва", уточню - мова йде про занедбану 9-типоверхівку 70рр і погорілу квартиру, яка Жені не належить! І в якій прописана не одна Женя. Так, це житло, але не капітал. А щодо риби і вудочки - то тут широке поле для допомоги: починаючи від репетиторів і закінчуючи роботою для батька дитини. Але я ніколи не зрозумію людей, які витрачають свій дорогоцінний час на коментарі "а чому я повинен, коли мені ніхто не помагав і помилок я не робив". І найголовніше - ця дитина нічого ні в кого не просила, а нагадаю, вагітною працювала на ялинкових базарах, і вчиться у вечірній школі. Це ініціатива небайдужих людей, де їх знайти - читайте вище.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.