Національний художній музей можуть приватизувати

15 січня 2013, 07:56
Власник сторінки
журналіст
0
522

...тому ми зареєстрували законопроект, який вбереже будівлю

Ми зареєстрували у ВРУ законопроект № 2010 щодо внесення змін до Закону України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо включення до Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації будинку Національного художнього музею України на вул. Грушевського, 6). Ініціаторами законопроекту є О. Доній, А. Павловський та я.

Статус пам’ятки архітектури та містобудування, що охороняється державою був наданий будівлі музею в 1979 році. Будівля зникла з Переліку пам’яток культурної спадщини з незрозумілих причин із прийняттям нової Постанови Кабміну у 2009 році. 

Відсутність захисту пам’ятки потенційно може призвести до відчуження будівлі, її продажу чи перепрофілювання. Нагадаю, подібний прецедент вже  мав місце з Музеєм історії міста Києва. Аналогічна ситуація сталася і з Гостинним двором, коли споруду позбавили статусу пам’ятки і почали перебудовувати, що призвело до відкритого конфлікту між громадськістю та забудовником.

Споруда НХМУ на вул. Грушевського, 6 – видатна пам’ятка архітектури, збудована 1899 року за проектом найвідомішого київського архітектора В.Городецького, який створив будівлю цілеспрямовано для першого в Києві Міського музею.

Прийняття зазначеного проекту не допустить приватизації Національного художнього музею та унеможливить відчуження та перепрофілювання пам’ятки культурної спадщини.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.