Будинок, де жили Сікорський і Глушков, мають бути повернуті громаді

19 травня 2012, 11:22
Власник сторінки
журналіст
0
965

А поки він руйнується під крилом Міноборони

Я звернувся до ГУ охорони культурної спадщини КМДА з проханням подати позов на орендаря будинку І. Сікорського за адресою: вул. Ярославів,15-б, оскільки він утримується в неналежному стані та до Прокуратури м. Києва з приводу бездіяльності Міноборони, на чиєму балансі знаходиться зазначений будинок.

І. Сікорський - є гордістю Києва, яка може привабити до столиці тисячі іноземних туристів. Для популяризації авіабудівника необхідно мати хороший музей для створення якого є всі можливості: будинок, в якому жила родина І. Сікорського (нині він є пам’яткою і не може бути знесений ні за яких умов), в якому навіть нібито готові бути створити Музей І.Сікорського. Але, як бачимо, люди, що прикрились цією ідеєю діють не в інтересах Києва, а прямо навпаки.


Міністерство оборони надало в оренду Будинок Сікорського майже на півстоліття Міжнародному благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. І. Сікорського», які доводять пам’ятку до руйнування.


Шлях повернення будинку громаді дуже довгий, тому я розраховую не тільки на рішення робочої групи, яка готує відповідне рішення для Київради, а й вирішив скористатися можливістю судової системи та Прокуратури аби пришвидшити цей процес.

Сподіваюсь, в судовому порядку будинок не лише повернуть громаді, а й покарають винних. Після чого інвестори, можливо, за підтримки США, зроблять все можливе для того, щоб в Києві з’явився музей Ігоря Сікорського. Безумовно, такий музей не можливо створити без підтримки США, адже більша частина його життя і саме творчі успіхи пройшли саме в цій країні. Частину цього будинку можна було б віддати під музей видатного кібернетика В. Глушкова, який теж жив у цьому будинку.

Довідка: Будинок був побудований за замовленням лікаря-психіатра Івана Олексійовича Сікорського. Учений, благодійник і громадський діяч Іван Олексійович Сікорський влаштував в цьому будинку лікарню та вів приватну практику.

Син Івана Олексійовича, Ігор Сікорський, вже в 20-річному віці сконструював на задвірках батьківської садиби перший вертоліт. Тут же він побудував декілька типів аеропланів, на яких літав сам, а в 1911 році на моделі С-6А встановив світовий рекорд швидкості з екіпажем. У 1912—1914 роках їм були створені моделі літаків «Грант», «Російський витязь» і «Ілля Муромец».

Останні п’ятдесят років свого життя талановитий конструктор прожив в США, де в 1923 році заснував «Аероінженерну корпорацію Сікорського». Нині вона відома у всьому світі самими передовими технологіями в області виробництва вертольотів.

У 1972 році в цьому будинку поселився видатний учений в області математики, кібернетики і обчислювальної техніки Віктор Михайлович Глушков. Під його керівництвом були створені перші в країні ЕОМ серії «Дніпро» та «Мир».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.