Чи захищений від пожежі незаконний "десятинний монастир" на Києвій горі?

03 червня 2011, 10:08
Власник сторінки
журналіст
0
1462

Чому горять церкви і до чого це може призвести у Києві.

Нещодавно на Львівщині у селі Залижня згоріла деревяна церква Св. Миколая (1760 год), а в селі Переволочна згоріла деревяна церква Успіння Пресвятой Богородиці з дзвіницею XVII ст. Є й чимало давніших прикладів. Суха погода, пожеженебезпечний матеріал, свічки – усе це не робить дерев’яні церкви захищеними. Навть, якщо вони офіційно доглядаються, охороняються, мають сигналізацію і засоби пожежетушіння.

Ті церкви згоріли, винних не знайшли, але й не ставилися до пожеж, як підпалів чи провокацій. Але ж бувають випадки, коли пожежа в церкві може бути комусь на руку. Є такий об’єкт у Києві. Влада і церква зайшли в глухий кут щодо ситуації з т.з. «десятинним монастирем», що незаконно встановлений на Києвій горі поруч з підмурками десятинної церкви. З одного боку вони не хочуть демонтувати незаконно встановлену споруду, а з іншого боку збереження її на цьому місці протизаконно і викликає широки протести. На жаль, в цьому випадку пожежа, самопідпал можуть бути вигідні і церкві, яка звинуватить в цьому свої опонентів, і владі, яка позбудеться чергової гарячої точки. Саме тому дуже важливо не допустити ніяких надзвичайних ситуацій навколо цієї споруди.

У зв’язку із цим я як депутат Київради і голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму, направив запити до відповідних служб – «Київенерго», ГУ з питань надзвичайних ситуацій КМДА та в ГУ МНС України в м.Києві з попередженням про ймовірну небезпеку та проханням надати повну інформацію про стан комунікацій і протипожежний стан згаданої споруди. Сподіваюсь відповідні служби використають свій вплив і не допустять функціонування об’єкта в стані, що може призвести до трагедії.

Нагадаю, що церковна споруда біля підмурків Десятинної церкви була встановлена незаконно, а значить немає відповідних угод з «Київенерго» та пожежними службами про встановлення пожежної сигналізації та системи пожежогасіння. Врахуйте використання свічок всередині споруди і ви зрозумієте наскільки небезпечною є ситуація. Дотайте до цього соціальну напругу, яка може виникнути вразі, якщо щось станеться із цією спорудою. Це може послужити серйозною провокацією, яка призведе до громадського вибуху в Києві. 

На жаль, впевнений, у разі пожежі, знайдеться чимало гарячих голів, які можуть приписати цю трагедію собі для підвищення рейтингу в певному електоральному полі. Так само з політичною метою такий підпавіл можуть використати в прибічники УПЦ МП. Тому втручання контролюючих органів, які взяли б на себе відповідальність щодо протипожежний стан споруди, вкрай необхідне.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.