Фунції четвертої влади: консолідація з трьома іншими владами та боротьба з опозицією?

01 травня 2011, 10:12
Власник сторінки
журналіст
0
1274

Дивлюсь різні шоу, читаю різні ЗМІ і дивуюсь: чому це мої коллеги журналісти увесь пил зосереджують на боротьбі з опозицією, на її критиці, замість того, щоб критикувати владу.

Дивлюсь різні шоу, читаю різні ЗМІ і дивуюсь: чому це мої коллеги журналісти увесь пил зосереджують на боротьбі з опозицією, на її критиці, замість того, щоб критикувати владу.

Коли я працював у соціалістичних змі у нас вищим пілотажем підцензурної журналістики було уколоти якимось чином владу, хоч ніяких можливостей для цього не було.

Я опинився в обласній партійній газеті наприкінці 86 року і був звільнений через три роки, так і не добалансувавши між правдою і півправдою до незалежності. Спочатку мене, як юного і енергійного журналіста, використовували для критичних наїздів по дрібних темах, потім дозволили критикувати нелояльних функціонерів, а потім я став досвіченіший і зрозумів, що мій критичний запал спрямовують. І я пішов іншим шляхом. Вже перша «інша» публікація призвела до того, що мій старший коллега, який разом зы мною опрацьовував тему корупцію в райкомі партії, вилетів з партії і роботи, а мені дозволили писати лише позитивні матеріали. Тоді я написав нарис про хорошу вчительку. Вона «випадково» виявилася лідером районного «Народного Руху за Перебулову». Коли матеріал вийшов, бомба вибухнула. Виявилося, що і позитивний нарис може бути бомбою… Мене попросили піти геть, що я і зровив…

Це був початок 1989… Влаштуватись в іншу газету, як ви розумієте, я не міг за визначенням. Сваритися з єдиним комвласником було смертельно небезпечно, але вибору в мене не було.

Отож, гадаю, що періоди схожі – власники видань могли не все, але дуже хотіли, а журналісти теж хотіли, але не завжди могли… Що зараз легше – є інші власники і можна ними маніпулювати, обираючи то одного, то іншого, що журналісти і роблять…

Так от, ми в кінці 80-х знали точно, що хвалити владу – це непристойно, тому уникали цього усіляко, а підтримувати опозицію – благе діло, тому робили це будь-яким способом.

Чому нині ситуація змінилась? Чому журналісти впевнені, що вони з честю можуть хвалити вдладу і топтатися по опозиції?

Гадаю, уся річ в тому, що в Україні відбулася консолідація усіх гілок влади – і першої, і другої, і третьої, і четвертої… Усі чотири гілки влади працюють за одним правилом: допомогати одне одній і нищити опозицію.

Впевнений, що революція, яка відбудеться в Україні знесе усі 4 нині існуючі влади. Масовий перетік чесної інформації в інтернет тільки прискорює переворот в цій галузі. Трьом гілкам влади невдовзі доведеться стати на захист своєї 4 найслабшої сестри і це прискорить загибель усієї системи.

P.S. Звертаю увагу на те, що я не заперечую існування окремих чесних чиновників, депутатів, суддів і журналістів.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.