Олена Теліга

21 липня 2011, 17:56
Власник сторінки
0
1758

35 років життя... 38 віршів, 1 оповідання, 16 публіцистичних творів та рецензій, 65 листів...

Це буде так: в осінній день прозорий
Перейдемо ми на свої дороги.
Тяжке змагання наші душі зоре,
Щоб колосились зерна перемоги.

І те, що мрією було роками,
Все обернеться в дійсність і можливість.
Нам буде сонцем кожний кущ і камінь
У ці хвилини гострі і щасливі!

35 років життя... 38 віршів, 1 оповідання, 16 публіцистичних творів та рецензій, 65 листів... Це все що лишилось від Олени Теліги з дня народження якої сьогодні виповнюється 105 років. Вона пережила революцію в Києві, еміграцію до спокійної Чехословаччини, жила в Польщі, але все життя присвятила Україні. У 1941 році Теліга повернулась до Києва, щоб боротись за незалежність України. За це через рік її і розстріляли німці.

Її життя  - це приклад того, як можна не знаючи української мови, вивчити її, полюбити і зробити частиною себе. Це приклад невтомного горіння, а не жевріння. Горіння за Україну, за її ідеали та незалежність.

Мені дуже хочеться вірити, що цей приклад життя Олени Теліги, та приклади багатьох патріотів, борців за Україну, не пропадуть дарма. І ми використаємо наш шанс. Шанс зрозуміти себе, свою країну. Шанс вберегти її, розвинути та возвеличити.

І дещо із Теліги (звідси)::

Партачі життя.... Це ж вони є ті, «що все дивились, та мовчали, та мовчки чухали чуби», в той час коли не раз одним словом, одним посуненням могли б підтримати якусь велику правду або, навпаки, знищити якесь велике зло, дати сатисфакцію людині, що має рацію, а передусім, одним словом, так чи ні, залежно від своїх переконань,-врятувати свою людську гідність.

Партачі життя, це є ті люди, що не мають звичайної, не геройської, а буденної цивільної відваги, без опертя якої найвищий героїзм зависав у повітрі…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.