Арешт Юлії Тимошенко, як я і очікував, усе змінює

09 серпня 2011, 13:11
Власник сторінки
.
0
8627

Команда Януковича виходить із припущення, що Україна має надто велику стратегічну важливість для США та ЄС, щоби проти неї застосовували будь-які санкції.

Вони помиляються з приводу США, оскільки адміністрація Обами більше нагадує Буша-старшого  на початку 1990-х років з його прихильним ставленням до Росії. Однак вони праві стосовно ЄС, для якого Україна є найважливішим учасником програми Східного партнерства. Угода про поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі (УПВЗВТ) є найбільш амбіційною угодою з часів угод про асоціацію, підписаних в 1990-х роках із країнами Східної Європи. Якщо політика ЄС щодо України провалиться, всю ініціативу Східного партнерства буде дискредитовано.

Саме тут зіграють свою роль політичні суди в Києві. Після ув’язнення Тимошенко підписання УПВЗВТ буде відкладено. Ще до того вірогідність ратифікації УПВЗВТ була дуже низькою, адже більшість Європейського парламенту (у складі чотирьох парламентських груп) критично ставиться до регресу демократії в Україні, а 17 із 27 голів держав-членів ЄС належать до партій, що входять до складу Європейської народної партії.

Команда Януковича не може дати Тимошенко умовний термін, адже це не дозволить нейтралізувати її: у такому разі вона буде подорожувати Україною і агітувати за себе в якості мучениці. У цьому їй немає рівних. Водночас, ув’язнення позбавить її можливості брати участь у  виборах 2012 і 2015 років, а це означатиме, що ОБСЄ не зможе назвати ці вибори "демократичними". Якщо вибори в Білорусі не є "демократичними", оскільки опозиційні лідери перебувають у в’язниці, тоді як вони можуть бути "демократичними" в Україні, якщо у в’язниці перебуває Тимошенко?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.