Замість скандального будівництва Адмінсуду на Печерській площі краще відновити Ольгінську церкву

28 вересня 2011, 08:11
Власник сторінки
журналіст
0
928

Суд треба позбавити невластивих йому функцій будівельника, адже він своїми діями створює конфлікти в суспільстві. Через його бездумні дії об’єдналися 10 тис киян, що живуть навколо. Таким чином масові протести відбуваються не лише під Печерським судом, а

Пропонує скасувати рішення Київради щодо виділення землі під реконструкцію з добудовою Вищим господарським судом будинку за адресою, яке фактично перетворилося на будівництво окремої 18-поверхової споруди на площі-пам’ятці - Печерській площі. А на цьому місці відновити історичну Ольгинську церкву. Відповідне питання розглядатиметься на комісії Київради з питань культури та туризму, яку я очолюю. Засідання відбудеться 29 вересня 2011 року. Нагадаю, конфлікт зачіпає не лише десятки тисяч людей, що протестують, а й безпосередньо стосується ареалу історичної забудови Києва.

Земля виділялась суду для реконструкції з добудовою адмінбудинку, а будівництво на площі, по-перше, здійснюється не за адресою, по-друге, є ні добудовою, ні реконструкцію існуючої будівлі. Це означає, що автоматично набуває чинності 5 пункт рішення Київради, відповідно до якого суд сам собі заборонив будівництво. Згідно  рішення Київради використання землі не за цільовим призначенням тягне за собою припинення права користування нею відповідно до вимог статей 141, 143 Земельного кодексу України. Тому, київській владі треба відмінити рішення, яким дано дозвіл на добудову та реконструкцію і вирішити проблеми недостачі приміщень суду іншим способом.

Суд треба позбавити невластивих йому функцій будівельника, адже він своїми діями створює конфлікти в суспільстві. Через його бездумні дії об’єдналися 10 тис киян, що живуть навколо. Таким чином масові протести відбуваються не лише під Печерським судом, а й під Вищим господарським судом, але не через неправомірні юридичні дії, а через господарську недбалість суду.

Нагадаю, що Печерська площа – це унікальна історична площа, яка свого часу була частиною Київської фортеці. Печерську базарну площу було сформовано при переплануванні Печерська ухвалою Магістрату м. Києва в 1835 році, який навіть виділив на це гроші. 

У Пн-Зх частині площі 1839 р. було зведено мурований храм, присвячений Св.Ользі. Це був однобаневий храм у візантійському стилі. Поруч існував церковний будинок, а 1885 року до церкви було прибудовано дзвіницю. Після 1926 р., коли було закрито Києво-Печерську Лавру, священики правили богослужіння певний час саме в цій церкві.

Після того, як столицю Радянської України було перенесено до Києва 1934 р., розглядалося декілька варіантів облаштувань головних площ міста. Печерська площа певний час була серед "кандидатів", тому в другій половині 1935р. Ольгинську церкву було знищено.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.