300 археологічних пам’яток загубились на Генплані Києва

01 листопада 2011, 06:38
Власник сторінки
журналіст
0
1646

До Історико-архітектурного опорного плану Києва, який є складовою частиною проекту Генерального плану Києва до 2025 року не занесено понад 300 археологічних пам’яток із 360 об’єктів.

Про це стало відомо під час обговорення плану на Консультативній раді Головного управління охорони культурної спадщини виконавчого органу Київради (КМДА).

Формальною причиною того, що археологічні пам’ятки в новому Генплані відсутні і не будуть позначені на карті Києва є те, що межі цих пам’яток досі не встановлені. Таким чином в 300 випадках із 360, власників земельної ділянки можуть навіть не попередити про те, що ділянка, на якій вони збираються будувати, містить археологічну пам’ятку.

В такій ситуації окрім незаконного нищення археологічних пам’яток - як це було у випадку знищення надзвичайно цінних археолічних залишків давньокиївської садиби на Щекавиці, де незаконно без археологічних досліджень велись земляні роботи - можливий варіант, коли через незнання земельні роботи ненавмисно знищать археологічну пам’ятку. 

Це жахливо, адже через те, що в новий Генплан не занесено більшу частину київських археологічних пам’яток, на місці, де знаходяться безцінні історичні реліквії можуть, як це було раніше, з’явитися будинки. В цьому випадку відповідальність за втрату пам’ятки ляже не на забудовника, а на київську владу, яка досі не вжила ніяких заходів, щодо збереження та убезпечення всіх пам’яток, в тому числі і археологічних. 

Якщо влада терміново не профінансує вивчення пам’яток, визначення їх межі та не вимагатиме обов'язкового внесення всіх відомих археологічних пам’яткок Києва до Генерального плану столиці, ми чимало з них втратимо безповоротно.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.