Мінкульт Росії намагається подарувати Києву пам'ятник Петру Столипіну

30 січня 2012, 18:01
Власник сторінки
журналіст
0

Певно, там думають, що це популярний в україні поет чи співак))))

Постійна комісія Київради з питань культури та туризму не підтримала пропозицію Міністерства культури Російської Федерації прийняти в дар пам’ятник прем’єр-міністру царської Росії Столипіну П.А. територіальній громаді міста Києва. (Йдеться про черговий шедевр  Зураба Церетелі, того самого, чий Петро I в Москві осміяний усіма, хто не полінувався сміятися.)

З відповідною пропозиціє - подарувати пам’ятник киянам - звернувся Міністр культури Російської Федерації А. Авдєєв до київської влади.

Я не хочу оцінювати дії Столипіна і нагадувати про ті його дії, які були спрямовані на шкоду Україні і на підтримку царя. Я не хочу говорити про те, що на думку багатьох експертів, Столипін був запеклим російським шовіністом. Переконаний, що при всьому різноманітті політичних поглядів, які є в Україні, знайдуться й ті, хто інакше оцінює діяльність Столипіна. Тому зосереджусь на іншому аспекті: сьогодні ми повинні робити те, що об’єднує громаду, а не те, що її роз’єднує. Ми повинні встановлювати пам’ятники не тим, хто з точки зору самодержавства і комуністичної диктатури був героєм, а тим, хто зробив великий внесок в розвиток українства та української держави. Саме тому наша комісія і не підтримала пропозицію російського Мінкульту.

На думку Міністерства культури Російської Федерації цей жест сприятиме зміцненню братських стосунків між нашими народами і підкреслить в художній формі важливий внесок П. Столипіна в спільне історичне минуле. Дивно, що Росмінкульт не помітив, що  Столипін має таке ж стосування до культури, як Чехов до української поезії.

Нагадаю росмігкультівцям, що існують реальні особистості, чия діяльність зміцнює стосунки між народами - це відомі українці, що стали класиками російської культури - А.Ахматова чи, приміром, А.Чехов. Навряд чи їх пам'ятники, подарованы Києву. викликали б обурення громади.

Саму ідею подарувати Україні пам’ятник людини, яка завдала великої шкоди України, я розглядаю як провокацію або вкрай необдуману дію. Як на мене, пам’ятник Героям Крут є більш доречним в Москві, ніж пам’ятник Столипіну в Києві. Адже Герої Крут боролись не стільки з росіянами стільки з «червоною чумою», яка завдала непоправної шкоди і самій Росії. Столипін же своїми реформами знищив українське селянство, українські традиції, змусив значну частину українців переїхати до Сибіру, таким чином обезкровивши українські землі.

На жаль, ймовірність того, що троянського коня таки примуть в дарунок (а потім сховають десь на задньому дворі) залишається. І остаточне рішення, яке прийматиме Київрада, залежатиме і від позиції  громади, яка, сподіваюсь, не залишиться байдужою.


Нагадаю, Петро Аркадійович Столипін — прем'єр-міністр царської Росії. Проводив жорстку політику на укріплення самодержавства. За його наказом війська й поліція жорстоко карали учасників селянських заворушень, до в’язниць у великій кількості кидали студентів і старшокласників-гімназистів, помічених в антиурядовій діяльності. За часів Столипіна, проголошені царським маніфестом від 17 жовтня 1905 року політичні свободи було всіляко обмежено. Своєю діяльністю завдав непоправної шкоди українському селянству.

P.S. Проблема з подарунком справжный подарунок Попову до виборів, адже відмовити росіянам традиційно непросто для київського чиновника, а прийняти подврунок, означає викликати обурення киян і підтвердити свою політичну залежність. Браво, Росмінкульт! Черговий бал на колисть Віталія Клічка)))

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.