Рівноденство - свято борщу?

22 березня 2012, 06:31
Власник сторінки
журналіст
0
1152

Українській Навруз, як і українській шашлик - речі, які втратили українські назви, але споконвік були у нас))))

Навруз! Гарне свято, прадавне....

В Україні завжди були аналоги цього свята, але ми своє забули і святкуємо чуже...

Кажуть, що борщ - ритуальна їжа весняного рівноденства. Він круглий і червоний, як сонце. Готувався традиційно лише з тих продуктів, які пережили весну - коріння, капуста... Старе сало чи сушене м'ясо ( у кого не піст :) ) 

Червоність борщу НІКОЛИ не досягалася за рахунок помідорів... лише за рахунок буряків... Тож, святкуймо рівноденство, їжмо борщ!!!

... А ще сьогодні українці печуть з тіста жайворонків) Щоправда, дехто стверджує, що їх пекли на початку весни тобто на Стрітення, хтось стверджує, що на початку весни - тобто на Великдень, але більшість знає, що в ті части не Стрітення, ні Великдень не святкували, а лише Рівнодення, як початок весни... саме тоді й пекли жайворонків... А потім християнські свята вплинули на громаду і дещо змінили дати...

Тож, з Наврусом, з борщем та з печеними жайворонками!!!!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.