Інвестиційний форум - казка про ріпку?

02 квітня 2012, 13:08
Власник сторінки
журналіст
0
1225

Коли головне не Ріпку витянути, а продемонструвати консолідацію "сучок" і "жучок"

Київський інвестиційний форум Створюємо майбутнє разом - це ніщо інше як передвиборча pr- кампанія кандидата  в мери Києва О.Попова. 

Штаб голови КМДА О. Попова,  готуючись до виборів мера, розробив систему заходів популяризації далекого майбутнього Києва, яке нібито стане можливим, якщо мером міста стане О. Попов. Увесь минулий рік ЗМІ і Попов обговорювали нікчемну з юридичної точки зору і за змістом Стратегію Києва до 2025 року. Потім вони взялися за новий Генплан, але одразу ж потрапили під вогонь нищівної критики експертного середовища, бо на відміну від Стратегії, Генплан реальний документ, а не казочка «Про ріпку». Саме тому, прийняття Генплану тимчасово забули, відклавши на після виборчий період.  А для того, щоб показати киянам картинку з далекого майбутнього взялись за проведення Форуму. 

Проведення інвестиційного форуму в Києві хороша ідея, але лише з точки зору дуже віддаленої перспективи. Сьогодні ніхто з інвесторів не буде вкладати гроші без реальних гарантій. А в країні, де працюють «кишенькові» суди і не поважається приватна власність, де не паралізовані інститути демократії, в тому числі і свобода слова, в країні, яка у всіх поважних рейтингах знаходиться за межами першої "100", гарантії для інвестицій бути не може. 

В Україні зберігається високий ступінь ризику для інвестицій, в тому числі - іноземних. Про це свідчить хоча б індекс інвестиційних ризиків Political Risk Atlas та інші. Це означає, що для компенсації ризиків інвестор має вкладати по-перше, якомога менше, по-друге, на якомога менший термін, по-третє, з якомога вищою рентабельністю. Якщо говорити простіше, інвестор вибере не будівництво заводу, а мережу «кафе-наливайок». 

Для того щоб в Києві інвестиційні проекти були високорентабельними, кияни повинні значно переплачувати за користування інвестиційними об’єктами чи за послуги, які надаватиме інвестор, а в цьому кияни не зацікавлені.

До речі чи не центральним об’єктом, я би навіть сказав суб’єктом Форуму стала четверта гілка київського метро. Вже вкотре чиновники, які нічого не роблять для міста поза виборами, перед виборами згадують про довгоочікуване метро до кількасот тисяч голосів виборців на Троєщині. Гарантую, що метро за інвестиційні гроші ніхто будувати в Києві не буде: це не можливо ні з юридичних, ні з комерційних, ні з соціальних причин. Інші проекти так само залишаються на словах.  

За умови тоталітарної нестабільної держави ні солідний обережний інвестор, ні населення міста, яке знаходиться переважно за реальною межею бідності, в інвестиціях не зацікавлені. Невеликий вийняток можуть складати реінвестиції, коли український бізнес ховає гроші в офшорах, а потім повертає їх в країну в формі іноземних інвестицій.

Тож, інвестиційний форум в столиці – це скоріше екскурсія для інвесторів. Для реальних інвестувань треба чекати поки з’явиться нове законодавство і нова влада, яка не лише прийме відповідні закони, створить відповідний інвестиційний клімат, а й готова буде виконувати ці закони.


А що ж Попов?  Попов ще довго (до виборів)  розповідатиме  про успіхи екскурсії міліонерів до Києва, обіцяючи золоту зливу. А коли вибори минуть (хоч би чим вони закінчились) про обіцяну манну небесну, як і годиться, забудуть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.