Нове датування заснування Софії Київської та скандал з тліном Ярослава Мудрого

11 травня 2012, 12:28
Власник сторінки
журналіст
0
1379
Нове датування заснування  Софії Київської та скандал з тліном Ярослава Мудрого

Кістяк Ярослава Мудрого в США?

Вчора, 10 травня 2012, спеціально для експертів в гуманітарній сфері відбулася трьохгодинна екскурсія «Нове датування Софії Київської та скандал з тліном Ярослава Мудрого». Екскурсію проводили дослідники Софії Київської, спеціалісти галузі Н. Нікітенко, В. Корнієнко та Т. Рясная.

Головною метою екскурсії було нагадати і показати факти того, що Софія Київська була заснована не в 1037 році (про що зазначено в «Повісті временних літ») і не в 1017 році (як це відомо з Новгородського першого літопису), а в 1011 році, що підтверджується не лише розшифрованими на стінах Софії графіті, яких усього понад 7 тисяч, а і свідченнями незалежних дослідників періоду поч. ХІ ст.

Як на мене, «Повість временних літ», в якій згадується відповідна дата популяризувала політиків, перерозподіливши частину заслуг Володимира Великого на Ярослава Мудрого. 

Більше того, я впевнений, що нас чекають нові сенсації історії Київської Русі – це зміна дати заснування Золотих Воріт.

Софія не могла стояти на незахищеному місці, а будувалася або після зведення муру навколо міста з Золотими воротами, або одночасно із ними. Інакше, враховуючи тогочасну геополітичну ситуацію, бути не могло.

На мою думку знищення чи приховування бібліотеки Ярослава Мудрого і створення деяких історичних творів, що возвеличують князя, були однією зі спроб переписати історію Київської Русі, посилити роль князя, втілити нормандську теорію та посилити значення Рюріків у створенні нашої держави. Переконаний невдовзі і нормандська версія відступить на задній план», - вважає О. Бригинець.

Також на екскурсії розповіли деталі історії кістяка Ярослава Мудрого, який нібито несподівано зник із мармурового саркофагу в Софії Київської. Насправді музей має достатньо документів і свідчень, які підтверджують, що тлін Ярослава в даний момент, ймовірніше за все, знаходиться в одній із церков Нью-Йорка, куди він був вивезений з України під час Другої світової війни.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.