Президентський вертолітний майданчик розвалитись може навіть завтра

14 травня 2012, 13:33
Власник сторінки
журналіст
0
1687

а краще б сьогодні

Президентський вертолітний майданчик на Парковій дорозі у Києві може розвалитися навіть завтра через безперервний рух схилів Дніпра.

Про це стало відомо на засіданні тимчасової контрольної комісії Київради щодо вивчення ситуації, яка склалася навколо забудови Паркової алеї та Дніпровських схилів у м. Києві, яку я очолюю.

Як розповіли експерти (в засіданні брали участь головний геолог-начальник геологічного відділу Публічного акціонерного товариства «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт» В. Боковий та старший науковий співробітник Інституту геології НАН України В.Рибін та ін.) для руйнування об’єкту чи суттєвого його пошкодження достатньо буде зсуву опор вертолітного майданчика на 15 см. А оскільки процес сповзання ґрунтів схилів є безперервним і не припиниться ні за яких технічних засобів, трагедія може статись будь-коли: через 100 років чи завтра. 

Наші чиновники і забудовники, мандруючи світом, милуються забудованими схилами багатьох гір, заздрять хмарочосам і тунелям, забуваючи, що в тих випадках йдеться переважно про тверді ґрунти, які пристосовані для будівництва на них важких споруд. Наші ж «київські гори» мають зовсім іншу природу і камінний пласт під ними знаходяться на глибині, куди не достануть жодні сваї.

Найближчі тверді породи схилів знаходяться на глибині 350-400 метрів від поверхні, тому ніякі сваї будь-якого заглиблення не врятують споруду від деформування. Непоправної шкоди процесу зсувів також завдало обрізання коріння дерев, які тримали схил. 

Як наголосили експерти, специфіка структури дніпровських схилів, які складаються із піску, льосу, глини та ґрунту з підземними річками, не дозволяє будувати на них жодних масивних споруд на відстані 40-50 м від краю схилу.

Бездумне будівництво в небезпечних зонах призводить якщо не до трагедій, то до бездумної витрати коштів. Будинок на вул. Грушевського, 9 (з гастрономом на розі), який знаходиться в небезпечному місці, завжди був предметом безкінечних ремонтів і в процесі порятунку його від зсувів. Замість того, щоб врахувати цю ситуацію і відмовитись від будь-якого будівництва поруч, забудовники навпаки висікли себе як унтирофіцерська вдова – побудували скандальний будинок на Грушевського, 9 Б, в якому ніхто ніколи не зможе жити, оскільки це небезпечно для життя.

На сьогодні кількість зсувонебезпечних зон в Києві сягає 4 тис. га землі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.