Куди поділись гроші на відбудову Стрітенської церкви?

28 травня 2012, 11:03
Власник сторінки
журналіст
0
922

які депутати заклали в київський бюджет

Я вимагаю надати інформацію щодо виділення та використання коштів, призначених на відбудову Стрітенської церкви. Гроші передбачено в бюджеті, але вони не виділяються реально.

Нагадаю, що в бюджеті Києва на 2011 рік також було передбачено кошти на розробку документації з відновлення церкви, якиі так і не було виділено. Цього року після довгого очікування Програмою соціально-економічного розвитку м. Києва на 2012 рік було передбачено кошти (4,5 млн. грн.) на проведення реставрації Стрітенської церкви на Львівській площі. Але роботи, як і минулого року, не ведуться. 

Ця церква -  єдиний храм, закладений в часи  Київської Русі, який ще може бути відбудований в Києві, і на відновлення якого рішенням Київради передбачено кошти. Свого часу, в 30-х роках минулого сторіччя, саме київська влада зруйнувала храм, тому саме вона несе повну відповідальність за те, що там відбувається. 

Більше того, минулого місяця, невідомі намагалися захопити будівельний майданчик, про що я направив відповідний запит до голови КМДА О. Попова та начальника ГУ МВСУ м. Києва О.Крикуна, але відповідь досі не надійшла.

Як відомо, церква Стрітення Господнього була закладена Ярославом Мудрим, кілька разів перебудовувалася, поки не була знищена більшовиками в 1934 р. Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу, яку, до речі, досі так і не привели до ладу. А справжньою причиною, як ствержують, був страх влади перед дивами, які на власні очі побачили комуністи - в 30-х роках відбулось диво самооновлення церковних бань, які раптом засяяли, наче щойно позолочені.

Стрітенська церква є особливою ще й тим, що на відміну від деяких інших церков, які будувалися і з часом зникали, завжди була на Львівській площі, про що свідчать київські мапи майже усіх історичних періодів України. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.