Ідея Кличка про праймеріз на користь опозиції

18 червня 2012, 13:43
Власник сторінки
журналіст
0
1048

Оскільки вона дає можливість визначити найсильніших кандидатів

Ідея В. Кличка полягає в тому, щоб на мажоритарних округах - перш ніж висувати своїх кандидатів на вибори до Верховної Ради – потрібно провести праймеріз. Тобто, запропонувати кожному округу по кандидату від партії, провести рейтингування і визначати лідера, який і йтиме на вибори як єдиний опозиційний кандидат. Поки для висування кандидатів на округах (нагадаю в Києві 13 округів) використовується квотний принцип: округи розділяються між партіями, де політична сила визначає, хто від неї балотуватиметься.

Не розумію, чому КОД досі не підтримав цю ідею. Думаю, що саме ВО «Батьківщина», має бути за праймеріз, адже це дає додаткові пріоритети саме ВО «Батьківщині», яка має потужний персональний потенціал. Було б правильно, хоча б у вигляді експерименту, застосувати цю систему для Києва. А під час наступних виборів використати її вже по всій країні.

Розумію, що в багатьох регіонах проводити праймеріз складно і затратно, але в такому однорідному і компактному мегаполісі як Київ це цілком можливо. Об’єднана опозиція, Удар, Свобода, можливо, й інші політичні сили, могли б надати своїх кандидатів до загального списку, а потім шляхом соціологічного дослідження чи опитування спільними опозиційними командами на вулицях визначити лідерів громадської думки.

Впевнений, що такі громадські діячі та політики, пройшовши через опитування, зможуть легко перемогти на виборах. Гадаю, найправильніше було б віддавати голоси за тих, чию діяльність українці добре знають, адже в такому випадку можна спрогнозувати як вони, ставши депутатами, голосуватимуть з тих чи інших питань.

Сьогодні не стільки важливо, хто пройде до Верховної Ради і від якої з опозиційних сил, скільки те, щоб ці люди не зрадили свої погляди, не перетушкувалися, не виявилися підставними опозиціонерами, які або здадуть округи під час виборів, або перебіжать у владну коаліцію після них. По-друге, щоб їх було не менше 300. Не сумніваюся в тому, що саме праймеріз сприятиме досягненню цих пріоритетів.

Праймеріз і широке публічне обговорення депутатів могли б бути хорошою допомогою керівникам партій, які не завжди можуть об’єктивно оцінити того чи іншого політика, виходячи з особистих стосунків чи попередніх заслуг.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.