Пропоную новий метод відновлення історичного київського духу (ФОТО)

22 червня 2012, 11:10
Власник сторінки
журналіст
0
1299
Пропоную новий метод відновлення історичного київського духу (ФОТО)

Зберегти історичний дух Києва при забудові центру можливо, використовуючи фасади вже знищених у столиці будинків минулого століття.

Є безліч вже знищених будинків, побудованих в минулому столітті, але зображення яких залишилися. Чому не можна використовувати їх фрагменти або цілі будинки для того, щоб забудовувати місця, що пустують?

Зараз в Києві використовуються два методи відновлення культурного середовища та забудови центру міста. «Перший - спосіб дисонансної забудови, коли в стилістику старого міста вписуються певні нехарактерні для неї споруди. Найбридкіший приклад з радянських часів - це «кабмінівський» будинок біля Театру опери, який рано чи пізно потрібно знести і побудувати щось інше, готель «Hyatt» біля Софії Київської, будівля німецького посольства біля Опери. Другий спосіб – це так званий принцип історизму, коли забудовник зводить будинки нібито схожі на історичні, а насправді це сучасні «потьомкінські села», кітч.

Наприклад, будівлі торгового центру навпроти Оперного театру, який зведений нібито в стилі ХІХ ст. та урочище «Кожум'яки», де звели безліч кітчевих будинків.

Ті, хто виступають за метод дисонансної забудови, переконані що історизм жахливий, і тому треба будувати сучасні будинки. Інші - за так званий історизм, тому що сучасні будинки дуже жахливі. Я пропоную піти іншим простішим шляхом: використовувати надбання Києва – відновлювати фасади старих будівель за документами та фото, що збереглися.

Таку ж ідею підтримує і А. Гайдамака  (художник-монументаліст, народний художник України), який навіть розробив ескізи для збереження  автентичного вигляду Андріївського узвозу. Він має ескіз будинку, який планувався побудувати внизу Андріївського узвозу на місці фабрики «Юність», але з урахуванням запропонованої концепції.

На думку Гайдамаки, там може бути і фасад будинку М. Булгакова, який був на вул. Вознесенській,  О. Купріна та І. Сікорського. Можна фасади зробити з нових матеріалів. Якщо є гроші у Р. Ахметова, то ліпнину можна зробити і з мармуру, можна автентично побудувати будинок з цегли.

Зазначу, що йдеться не про побудову продемонстрованого будинку, а про те, що такий механізм може бути використаний для відновлення будинків по всьому місту.

Зовнішній вигляд такого будинку дуже ефектний, здалеку він нагадує забудовану гору, поверхи розташовані терасами, що дозволяє гуляти цими терасами, піднімаючись від поверху до поверху, як по схилу гори. Зверніть увагу на дерева на верхніх поверхах, які створять природній затишок навіть в далині від землі. Впевнений, що така споруда без зайвих проблем стала б одним з містобудівних див України ХХІ ст. і була б прекрасною противагою усілякім монстрам зі скла і бетону.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.