Сміття заважає відновленню Стрітенської церкви?

10 липня 2012, 09:46
Власник сторінки
журналіст
0
788

Влада не розпочинає будівельні роботи через неналежний стан ділянки.

Київська влада пояснює відсутність відновлювальних робіт щодо Стрітенської церкви (пам’ятки архітектури часів Київської Русі), яка знаходиться на перетині вул. Великої Житомирської та вул. Стрітенської на Львівській площі тим, що на зазначеній земельній ділянці неналежний санітарний стан.

Про це йдеться у відповіді на мій запит до КМДА щодо вжиття невідкладних заходів для збереження історичної території, на якій відбудовується Стрітенська церква з приводу дій групи осіб, які пошкодили огорожу та намагалися засипати котлован під будівництво.

Відновлення пам’ятки так і не розпочалося, обмежившись виконанням земляних робіт з розриття котловану, який через відсутність будь-яких подальших дій з будівництва церкви, набув занедбаного вигляду. Тому структурний підрозділ КМДА написав листа релігійній громаді Парафії Серафима Садовського УПЦ Київського патріархату з проханням привести вищевказану земельну ділянку «до належного санітарного стану».

В свою чергу отець Сергій - настоятель каплички, яка знаходиться на території, де відбудовується церква зазначив, що «До нас, релігійної громади УПЦ-КП, що молиться вже 11 років у поруч побудованій маленькій Стрітенській капличці ніхто ніколи ні листом ні усно не звертався щодо прибирання території! Ми й так територію доглядаємо власними силами вже 11 років: періодично прибираємо, вивозимо сміття, фарбуємо та ремонтуємо паркан. Якби до нас хоча б раз хто-небудь звернувся з претензією, то ми б принаймні побалакали про те, хто має відбудовувати зруйновану пам’ятку історії та архітектури - Стрітенську церкву, яка була зруйнована свого часу саме за рішенням київської влади? Мабуть, розуміючи це, до нас з подібними питаннями ніхто, ніколи не звертався», - зазначив священик.

З відповіді стає очевидно, що влада не розпочинає будівельні роботи через неналежний стан ділянки. Це ж смішно, бо в даному випадку влада критикує сама себе, оскільки проведення тендеру на визначення виконавця робіт з відновлення церкви нею досі не було проведено, а значить відповідальним за проведення робіт залишається замовник відтворення храму – КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт». Тому дивно, що від нескоординованих дій влади, страждає релігійна громада та культурне середовище Києва, яке ніяк не можу отримати пам’ятку, знищену за рішенням Київської влади ще в радянські часи.

Окрім невизначеності виконавця робіт, влада вже кілька років гальмує фінансовий аспект цієї справи: в бюджеті Києва на 2011 рік було передбачено 1 млн. грн. на розробку документації з відновлення Храму Стрітення Господнього на Львівській площі, який так і не був виділений. На 2012 рік на здійснення проектування відтворення об’єкта культурної спадщини також передбачені кошти в сумі 4, 5 млн. грн., але гроші знову не виділяються.

Влада знаходить безліч причин, щоб не дати відбудувати історичну церкву на такому ласому шматку землі в центрі міста: не виділяє гроші на відбудову храму, ставить палки в колеса релігійній громаді церкви, демонтує будівельний паркан, забуваючи, що він був встановлений за бюджетні кошти її ж структурним підрозділом тощо. Досить шукати причини, чому не відбудовувати церкву. Час шукати можливості і гроші для того, щоб відновити ще один з історичних храмів, які ще можна відновити.

Нагадаю, 26 квітня 2012 року на Львівській площі відбулась спроба захоплення території, де відбудовується Стрітенська церква: невідомі зламали паркан, спробували засипати виритий для будівництва котлован, парафіяни протестували проти цього, на одного з протестувальників здійснив наїзд технічний транспорт.

Згодом, вночі з 13-го на 14-те червня за вказівкою керівництва Шевченківської районної державної адміністрації представники КП ЖЕК «Михайлівська» провели демонтаж паркану, яким обгороджена територія, де відбудовується пам’ятка Київської Русі - Стрітенська церква. Формально паркан відбудували, але дуже не якісно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.