Пропоную створити Старокиївський район

26 липня 2012, 13:16
Власник сторінки
журналіст
0
871

Керівника цього району потрібно наділити особливими функціями

Зберегти пам’ятки Києва від знесення та руйнування можна шляхом створення адміністративного округу - Старокиївського району в якому необхідно запровадити «архітектурний військовий стан».

Необхідно створити новий район за рахунок територій, які нині входять до чотирьох районів Києва, де зосереджена найбільша кількість об’єктів культурної спадщини: Печерського та частини Шевченківського, Подільського і Голосіївського районів.

Доля пам’яток, що знаходяться в цих чотирьох районах, залежить не лише від керівників країни і міста, але й керівників цих районів. Вони протягом багатьох років не дуже добре справлялися зі збереженням історичної та культурної спадщини, особливо Шевченківський, який «прославився» скандалами навколо забудови буферної зони Софії Київської на вул. Гончара, 17-23, знищенням Садиби Мурашків, виселенням книгарні «Сяйво» тощо.

Нинішнє багатошарове і клаптикове законодавство щодо охорони пам’яток, землі та власності дає можливість зацікавленим структурам маневрувати, обходячи статті закону, мов рифи. Тому територія новоствореного району повинна отримати статус особливо цінних земель, де має бути введений спеціальний містобудівний стан, який різко обмежуватиме права громадян і організацій в інтересах збереження культурного та історичного середовища. А також потрібно заборонити будь-яке будівництво без згоди Київради та Парламенту.

Керівника цього району потрібно наділити особливими функціями, аби він відповідав не за бюджет, а, передусім, за охорону та стан пам’яток, об’єктів культурної спадщини і закладів культури.

Крім того, роботи зі збереження пам’яток в новоствореному районі, зважаючи на їхню кількість і цінність, повинні фінансуватися відразу обома бюджетами: місцевим та Державним. Також має бути створена спеціальна економічна зона, яка підтримуватиме компанії, що інвестують в розвиток пам’ятко-охоронної справи та туризм.

Аналогічні райони зі спеціальним статусом треба створити й в інших культурно-історичних містах, таких як Одеса чи Львів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.