Трипільський музей показав, що музейництво в Україні – беззахисне

06 серпня 2012, 13:30
Власник сторінки
журналіст
0
1005

Тому музеї потрібно захищати

Україні необхідно змінювати законодавство, що регулює діяльність музеїв. Конфлікт в приватному музеї трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» виявив існуючі в цьому напрямку проблеми.

Те, що сталося з музеєм у селі Трипілля на Київщині, показало, що музеї в Україні дуже вразливі. Зокрема, ті, які не належать державі.

Незважаючи на те, що музей «Прадавня Аратта – Україна» приватний, за своєю цінністю він набагато перевершує деякі державні музеї. 

Дивно, що поки у справу не втрутилися впливові люди, влада ігнорувала факт рейдерського захоплення. Зокрема, керівництво Обухівського району, де розташовується музей легендарної трипільської культури, подивитися на експозицію якого приїжджають з усіх куточків світу, було впевнене, що справа в незначному господарському конфлікті між двома співзасновниками.

Рейдерські напади на приватні музеї - не рідкість, у тому числі й в Києві. За словами депутата, якщо державні музеї «виселити» практично нереально, то приватні - легко. Нещодавно подібні спроби були здійснені по відношенню до трьох приватних музеїв на Хрещатику.

Нагадаю, 21 липня 2012 року, сталося рейдерське захоплення Музею трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в Трипіллі. Музейний заклад змусили припинити свою діяльність нібито через зміну власника будівель музею. На сьогодні експозиція музею не доступна для відвідувачів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.