Музей історії міста Києва може втратити свої філії

15 серпня 2012, 13:52
Власник сторінки
журналіст
0
803

Працівники Музею історії міста Києва занепокоєні тим, що музейний заклад можуть реорганізувати

Працівники Музею історії міста Києва занепокоєні тим, що музейний заклад можуть реорганізувати. Такі побоювання викликали плани КМДА передати частину майна та фондів Музею іншим закладам.

Реалізація такої ідеї загрожує розпорошенням єдиної музейної колекції, яка накопичувалась протягом 30-ти років. Так вважає колектив Музею історії Києва, звернення якого надійшло в комісію Київради з питань культури та туризму. 

Проблема влади щодо розміщення і діяльності Музею зрозуміла: якщо раніше він був своєрідним штабом, який лише керував своїми філіями та зберігав фонди, то сьогодні, переїжджаючи до маленького універсамчика над метро «Театральна», музей перестає бути штабом. Він перетворюється в третьосортний музей (в тому числі через відсутність кадрів, які пішли з нього. Наприклад, відомий професіонал музейної справи С. Кролевець, який вже не керує музеєм).

В музеї буде обмаль експонатів, оскільки приміщення на Театральній не має місця для повного розміщення експозиції закладу. Музей не має кваліфікованих екскурсоводів, адже їх досі не підготували, хоча експозицію мають відкрити за кілька днів. Український дім, в якому нині знаходиться експозиція Музею історії Києва, скоро закриють на реконструкцію з метою перебудови і добудови ресторану, а значить колекцію, швидше за все, захочуть звідти прибрати. 

Безглузда ідея вирішити проблеми Музею історії міста Києва, розмістивши його в універмазі на Театральній, як ланцюг, викликала інші безглузді рішення. В тому числі й фактичне знищення комплексу музеїв під загальною назвою Музей історії міста Києва, який складається не лише з самого музею, а й значної кількості філій. 

Більшість філій Музею історії міста Києва присвячені видатним киянам, наприклад, Музей М. Лисенка, Музей М. Старицького, Музей П. Саксаганського та інші. Вони розповідають про історію міста через долю визначних громадян. Вивчення і пізнання історії міста через життя і творчість видатних киян - прекрасний прийом, який використовують в багатьох країнах світу. Тому, сподіваюсь, влада зважить кожний крок перед тим, як зруйнувати ту музейну систему, яка склалася в Києві. 

Музей історії міста Києва створений 14 листопада 1978 року. Перший штат музею і його бази розміщалися в «Будиночку Петра I» на Подолі (вул. Костянтинівська), але невдовзі музей розмістився у Кловському палаці. Першу експозицію відкрили 26 травня 1982 року На той час у фондах музею було 36 тис. оригіналів. Зараз у фондах музею — 250 тис. експонатів. 26 травня 2004 р. приміщення Кловського палацу передали в користування Верховному Суду України, а експонати Музею історії Києва були перенесені в Український Дім.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.