Три причини, чому київська злива перетворилася в повінь

17 серпня 2012, 11:09
Власник сторінки
журналіст
0
745

Підсумки повені...

До Києва прийшла негода, яка призвела до чергового колапсу в столиці. За кілька днів проливних дощів місто затопило, а чимало транспортних розв'язок  буквально паралізувало.

Я б виділив три причини, через які затопило Київ.

По-перше, столична влада вже давно не стежить за станом комунального господарства міста - колектори і водовідводи забиті, все буквально запресоване гнилим сміттям. Тому зрозуміло, що воді просто нікуди діватися, і вона йде вгору. Приклад - Оболонь: район буквально потонув, ставши епіцентром повені.

Варто зазначити, що екологи називали головною загрозою повені Дніпро: мовляв, внаслідок дощів вода в річці підніметься і затопить найближчі райони. Однак, як показали події останніх днів, проблема не в піднятті рівня води в річці, а в тому, що їй нікуди вбиратися. 

По-друге, Київ активно і хаотично забудовується. Будинки виростають на столичній землі без врахування особливостей природи. Так, на Оболоні - найвища щільність забудови в столиці (воно й не дивно, враховуючи рентабельність тутешнього житла і пряму лінію метро) через що змінюється хід підземних річок і вода не знає куди себе діти. Як наслідок вона виливається на дороги, які перетворюються в річки.

Третьою причиною є те, що у столиці всупереч мораторію на знищення зелених зон, дерева, які мають допомагати затримувати воду, вирубуються. 

Знову ж таки, показовий приклад Оболоні, де парків немає в принципі - буквально все залито бетоном. Тому на цьому масиві справи йдуть навіть гірше, ніж на Троєщині або на Харківському масиві, де незабудованих зон більше і воді поки що є куди вбиратись. 

Перераховані вище фактори стали наслідком безладної і безвідповідальної політики столичної влади. Це призводять до таких надзвичайних ситуацій, як нинішня повінь, перед якою кияни виявилися просто беззахисними. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.