Острів Оболонь

21 серпня 2012, 09:25
Власник сторінки
журналіст
0
1159

Це не метафора, це реальність...

Якщо подивитись на карту Оболоні то легко побачити, що це фактично острів, який зі сходу омивається Дніпром (включно з затоками Оболонь та Собаче Гирло), з півночі - затокою Верблюд, а з двох інших ланцюгом (каскадом) озер, що штучно відірвані одне від одного. Це -  Міністерка, Опечень, Кирилівське, Йорданське, Вербне, тощо. І цей майже острівний район позбавлений відпочинку на воді... Особливо цього року, коли плавати суворо заборонили...

Пригадую, як певну кількість років тому нас, оболонців, привчили до думки, що деякі озера не придатні для відпочинку, а потім.... їх засипали і забудували.... Є небезпека, що такий самий план виношується і зараз.

Саме тому, сьогодні, коли О.Попов, В.Антонов, О.Мазурчак та інші високопосадовці обговорювали гострі кути блогоустрою Оболоні, я вкотре наголосив на проблемі озер. Оболонь і озера - нерозривоно пов'язані. Деякі водойми, хоч і кволо, використовуються для рекреації, а деякі - просто смітник. Додайте до цього відсутність очісних споруд, які мали би приводити до належного стану воду з водостоків (переважно дощову, що змішується з мастилами, сміттям та іншими ознаками цивілізації), і ви отримаєте картинку екологічного лиха.

І в ЗМІ, і в сесійній залі Київради, і на сьогодняшній нараді я вкотре наполягав на створенні комплексної програми "Озера Києва", яких в Києві понад 300.

Впевнений, що саме Оболонь, як своєрідний острів, що знаходиться в оточенні кільця водойм, могла би стати базовим (чи як говорять в КМДА - якірним) проектом району.

Загалом, чиновники цього разу, як і раніше, схвально оцінили мою ініціативу, але від схвальних слів до реальних дій - далекий і непростий шлях.

Очистка та регенерація озер та прилеглих до них територій - процес тривалий і затратний. Але він дає в результаті і місце для відпочинку киян (не лише Оболонців), створює своєрідний озерний парк (на Оболоні немає свого парку на відміну від інших районів, хоча в Києві їх усього понад 100), що може стати зеленими легенями району, створює додаткові робочі місця у сфері відпочинку, дає шанс малому бізнесу без якого сучасна сфера відпочинку і туризму не можлива.

А усе це якісно змінює не лише екологію, настрій, а й рівень їхнього життя киян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.