До знесення готують чергову пам’ятку (ФОТО)

05 жовтня 2012, 08:54
Власник сторінки
журналіст
0
1069
До знесення готують чергову пам’ятку (ФОТО)

Хто, коли і кому надав дозволи на знесення пам’ятки поки не зрозуміло…

Пам’ятку у стилі модерн поч. ХХ ст. - будинок на вул. Горького, 44 (Кузнецькій), який було зведено за проектом відомого інженера А.Трахтенберга, готують до знесення. Про це свідчить об’ява на паркані, яким огородили територію навколо об’єкта культурної спадщини.


Візуально пам’ятка знаходиться на території публічного акціонерного товариства «Марс», куди й завезена важка техніка. Хто, коли і кому надав дозволи на знесення пам’ятки поки не зрозуміло і як таке могло статися взагалі теж, адже пам’ятки не підлягають знесенню.


Тому я звернувся до Головного управління охорони культурної спадщини з проханням перевірити стан будинку та до Прокуратури з проханням з’ясувати на підставі яких дозвільних документів будівлю хочуть знести і хто видав відповідні дозволи, якщо вони є. 

Очевидно, що власники цієї історичної будівлі використали тактику довготривалого доведення пам’ятки до руйнування, як це зараз часто робиться потенційними забудовниками. Про недогляд влади я взагалі мовчу, чиновники просто закривають очі на історичні будівлі, що руйнуються і чомусь не повертають їх у  муніципальну власність, хоча це й дозволяє зробити стаття 298 ККУ (Нищення, руйнування чи псування пам`яток історії або культури).  Здається, єдине, що вдалося б нашій владі добре, то це написати посібник «Як швидше зруйнувати історичний Київ, щоб звільнити місце під новий хмарочос.


Зазначений будинок було внесено до переліку пам’яток архітектури місцевого значення під охоронним номером 293 розпорядженням КМДА від 02.03.99 № 302. Пам’ятка є оригінальним прикладом багатофункціональної прибуткової споруди. Він призначався для двох цілей: південна секція слугувала для житла, позаяк у північній секції містилося приватне жіноче комерційне училище Л. Володкевич. На кожному поверсі розташовувалося по дві класних кімнати, з’єднаних з рекреаційним приміщенням. На четвертому поверсі знаходилась актова зала. На першому поверсі будинку, що виходив фасадом на вулицю, розташовувалися крамниці.

Декоративне оформлення фасаду виявилося в оригінальному силуеті завершень, притаманному стильовій манері модерну, в ліпних деталях, рисунку віконних рам і металевих огорож. Найпомітніший в декорі є кадуцей – жезл бога Меркурія, що повторюється п’ять разів між третім і четвертим поверхами. Споконвіку цей елемент вважається символом торгівлі.


Забудовник паркан зайняв тротуар так, що люди змушені йти дорогою

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.