Вимагаю кримінальну відповідальність за забудову охоронних зон Софії та Лаври

07 листопада 2012, 11:38
Власник сторінки
журналіст
0
863

Рішення про заборону забудови охоронних зон святинь повинно бути жорстко заборонено саме на законодавчому рівні...

Комісія Київради з питань культури та туризму підтримала проект рішення Київради про заборону будівництва та реконструкції в межах охоронної зони Софії Київської та Києво-Печерської лаври.

Проектом рішення передбачено заборонити будівництво нових будівель, а також реконструкцію з розширенням та надбудовою існуючих у межах буферної зони Софії Київської (з прилеглими монастирськими будівлями) та Києво-Печерської лаври. Разом з тим це рішення не розповсюджується на виконання робіт з реставрації, реабілітації та ремонту пам’яток культурної спадщини.

Я повністю підтримую згаданий проект рішення, адже він значно розширює межі попереднього мораторію на забудову історичного центру. Безумовно, якби забудовники в нашій країні підкорялися волі громади, його прийняття сприяло б зменшенню негативного впливу на історичне середовище та формуванню позитивного іміджу столиці. Але Київрада вже приймала подібний проект рішення про мораторій на будівництво в історичних зонах, який на сьогодні, на жаль, не має реальної сили. Підтвердженням тому є те, що забудовники на вул. Гончара як будували так і будують, схили Дніпра як забудовувалися так і забудовуються.

Я переконаний, що  рішення про заборону забудови охоронних зон святинь повинно бути жорстко заборонено саме на законодавчому рівні, бо і Софія Київська, і Києво-Печерська лавра - це об’єкти загальнодержавного значення.

Тільки кримінальна відповідальність за порушення відповідної норми законодавства може реально зупинити забудовників. Але таку норму може передбачити тільки Верховна Рада. Я як новообраний депутат ВР зроблю все можливо, щоб така норма була введена.

Проект рішення про заборону будівництва нових будівель та реконструкції з розширенням та надбудовою існуючих будівель у межах охоронної (буферної) зони пам’ятки всесвітньої спадщини «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра» вже пройшов погодження ГУ архітектури та містобудування і ГУ охорони культурної спадщини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.