Міністерство культури теж проти будівництва на підмурках Десятинної церкви

08 листопада 2012, 12:47
Власник сторінки
журналіст
0
843

Міністерство підтримує думку провідних дослідників у галузі візантійської та давньоруської архітектури, що нині не можливо виконати науково-обґрунтоване відтворення Десятинної церкви (ХХ ст.) для її б

Міністерство підтримує думку провідних дослідників у галузі візантійської та давньоруської архітектури, що нині не можливо виконати науково-обґрунтоване відтворення Десятинної церкви (ХХ ст.) для її будівництва в натурі.

Про це йдеться у відповіді Міністерства культури на мій запит щодо зобов’язання дотримуватися законодавства і не допустити будівництва на підмурках Десятинної церкви.

Мені приємно, що в Міністерстві усвідомлюють неможливість відбудови Десятинної церкви, але практика показує, що між усвідомленням проблеми і дотриманням норм законодавства велика прірва.

Експерти наголошують, що стан залишків храму виявився таким, що дозволяє лише в загальних рисах зрозуміти планувальну структуру пам’ятки. Достеменно не відомі функціональне призначення окремих компатриментів храму, кількість куполів, місце розташування окремих елементів та прикрас тощо. Авторські реконструкції не можуть бути підґрунтям для науково-достовірної архітектурної реконструкції. 

Нагадаю, що фундамент старої Десятинної церкви, який є пам’яткою, відповідно до законодавства повинен залишатися відкритим для огляду. Тому жодні будівництва на кшталт зведення над ними нового хруму не можливі. На щастя, Міністерство культури пам’ятає про необхідність вирішення проблем збереження автентичних залишків церкви та про створення відповідного музею. 

Як зазначено у листі, музей потрібно створити вкрай делікатно та комплексно, з урахуванням норм міжнародного законодавства у сфері охорони культурної спадщини, зокрема, Венеціанської хартії. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.