Національний музей історії України може сповзти

12 листопада 2012, 14:07
Власник сторінки
журналіст
0
1133

Старокиївська гора перебуває у критичному стані...

Старокиївська гора перебуває у критичному стані, тому не витримає будівництва і сповзе донизу разом з Національним музеєм історії України та підмурками Десятинної церкви.

Про це йдеться у відповіді Міністерства культури на мій запит щодо зобов’язання дотримуватися законодавства і не допустити будівництва на підмурках Десятинної церкви. 

Якщо аргументи щодо неможливості відбудови Десятинної церкви через відсутність достовірного зображення храму декому видаються непереконливими, то, можливо, забудовників зупинить той факт, що гора просто не витримає будівництва і розвалиться.

У відповіді Міністерства культури йдеться про те, що за попередніми інженерно-геологічними та геофізичними вишукуваннями технічний стан північно-східної території Старокиївської гори перебуває у критичному стані. На ній виявлено зсувонебезпечні процес и. А це ставить під сумнів доцільність зведення нових будівель на території садиби Національного музею історії України.

Громадські активісти-захисники Києва, серед яких багато фахівців певних галузей, давно знають про цю проблему і тому послідовно виступають проти будь-якого будівництв на Старокиївській гора. Добре, що ця не таємна інформація стала очевидною для Міністерства культури. Сподіваюся, ті висновки, які саме міністерство надало мені в листі переростуть в офіційну заборону будівництва на Старокиївській горі.

Нагадаю, в Міністерстві культури заявили, що відтворення Десятинної церкви не можливе через те, що стан залишків храму дозволяє лише в загальних рисах зрозуміти планувальну структуру пам’ятки. Достеменно не відомі функціональне призначення окремих компатриментів храму, кількість куполів, місце розташування окремих елементів та прикрас тощо. Відтак, авторські реконструкції не можуть бути підґрунтям для науково-достовірної архітектурної реконструкції.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.