Історичні об’єкти, яким виповнилося 100 років, мають стати пам’ятками

14 листопада 2012, 07:53
Власник сторінки
журналіст
0
885

Я звернувся до голови Вінницької обласної Ради Сергія Татусяка з вимогою вжити невідкладних заходів зі збереження дерев’яних храмів на Вінниччині.

Я звернувся до голови Вінницької обласної Ради Сергія Татусяка з вимогою вжити невідкладних заходів зі збереження дерев’яних храмів на Вінниччині. 

Відповідне звернення я направив очільнику,  реагуючи на нещодавню пожежу, в якій згорів храм 1859 року в селі Торчин Хмільницького району Вінницької області.

Можливо варто встановити біля кожної церкви бювет, яким би прихожани та жителі населеного пункту могли користуватися  щоденно для видобутку питної води відповідної якості і в надзвичайних ситуаціях.

У Вінницькій області розташовано понад 60 культових споруд  ХVI-ХІХ ст., близько 15 з яких дерев’яні.

Спалений храм, незважаючи на свій 150-річний вік, не мав статусу пам’ятки. Звісно, для жителів села знищення єдиної церкви, яка була спадщиною від пращурів, стало справжньою трагедією. На жаль, вандали, які підпалили церкву, якщо їх схоплять, нестимуть відповідальність за це як за знищення звичайної споруди, а не як за знищення пам’ятки.

Тому, на мою думку, цей приклад наголошує на необхідності внесення змін до Закону про охорону культурної спадщини, в якому має бути передбачений пункт про надання статусу пам’ятки об’єкту, вік якого сягнув 100 років.

Як повідомлялося у ЗМІ, в селі Торчин Хмільницького району Вінницької області пограбували і спалили дерев’яний храм 1859 року. Сім пожежних підрозділів прибули на виклик, але було вже пізно і церква згоріла.

Церква була унікальною як архітектурний об’єкт, оскільки храм був збудований з дубових балок як зруб без жодного цвяха. Найбільшою духовною цінністю церкви була плащаниця із зображенням образу Ісуса Христа, стародавній псалтир та сто ікон.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.