Самоврядуванню влаштували чергове обрізання

10 грудня 2012, 08:12
Власник сторінки
журналіст
0
569

Янукович намагається узурпувати владу і перетворити місцеве самоврядування у повну фікцію...

З 1 січня 2013 року держава позбавить органи місцевого самоврядування ще однієї функції - контролю над реєстрацією приватної власності.

Це відбудеться після внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів», що вступлять в дії за кілька днів. 

Янукович намагається узурпувати владу і перетворити місцеве самоврядування у повну фікцію. Завдяки внесеним більшістю ВРУ змінам до законів забудовникам тепер не потрібно подавати проекти будівництва на затвердження у органи самоврядування, проводити громадські слухання щодо забудов та проводити в Києві вибори до районних рад тощо. Тепер президентська команда забирає у громади ще одну функцію – контроль над реєстрацією приватної власності.

Тривалий час реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснювали та продовжують здійснювати, поки що, органи місцевого самоврядування. Проте відповідно до новоприйнятих змін до вищеназваного Закону з 01 січня 2013 року державну реєстрацію має здійснювати Міністерство юстиції України та його спеціально створені територіальні підрозділи. З цього ж часу повноваження органів місцевого самоврядування щодо реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна припиняються.

З прийняттям цього закону територіальна громада втрачає повністю контроль над своєю власністю, в тому числі і над комунальною власністю. Виходить, що муніципальні майнові отари доглядатимуть міністерські вовки-реєстратори. До чого це призведе можете здогадатися сам.

До сьогодні свідоцтва щодо приватизації приміщень видавалися структурами виконавчих органів, а після нового року їх видаватиме єдина Державна реєстраційна служба України. 

Як реєстраційна служба це робитиме не відомо. Нагадаю, вся реєстраційна база зберігається в архівах місцевих бюро технічної інвентаризації на тонах паперових носів і лише з 10% цієї інформації існує в електронному вигляді. Для того, щоб закінчити оцифровку, яка потрібна для створення реєстру, необхідні місяці, або навіть роки. Тобто, після передачі функції реєстрації Державній службі настане хаос – значна частина матеріалів залишиться недоступною для обробки, а значить люди не зможуть отримати свідоцтво на право власності.

Я підтримую ідею створення загальнодержавного реєстру, але, на мою думку, він повинен консолідовувати, узагальнювати і фіксувати інформацію, зібрану і надану їй місцевими службами. Ті функції, які передаються сьогодні Державній реєстраційній службі новоприйнятим Законом є нічим іншим, як тривіальним перетягуванням повноважень місцевих органів під єдину вертикаль президентської влади. І робиться це з очевидною шкодою для громади.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.