НЕБЕЗПЕЧНІ ІГРАШКИ. ЯК ВБЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я ДИТИНИ.

24 травня 2012, 21:09
Власник сторінки
студентка
0
1726
НЕБЕЗПЕЧНІ ІГРАШКИ.  ЯК ВБЕРЕГТИ ЗДОРОВ Я ДИТИНИ.

На що в першу чергу варто звертати увагу, купуючи іграшку для малюка?

Ляльки, машинки, ведмедики, гумові, плюшеві й навіть музичні іграшки – далеко не весь перелік того, що пропонують нам дитячі магазини. Від такого широкого асортименту просто рясніє в очах. Все цікаве, яскраве, оригінальне й вибрати щось певне з усього цього розмаїття досить складно. На що ж в першу чергу ми звертаємо увагу, купуючи своїй дитині чергову іграшку? Опитування показало, що більшість людей орієнтуються на зовнішній вигляд та оригінальність виробу, й лише потім цікавляться чи безпечним він буде для маляти. Отже, практично кожен  знає, що  при покупці  іграшки  для  дитини  варто  бути  обережним. Та, як показали  спостереження, на  практиці  рідко  хто  з  покупців  цікавиться, чи  має  іграшковий песик  чи  лялька  Барбі  сертифікат  відповідності,  який  зобов'язаний  показати  продавець.

Відповідно  до  санітарних  норм, в упаковку будь-якої  іграшки, незалежно  від  матеріалу, з якого  вона  виготовлена, повинна бути  вкладена  інструкція, де  вказується на  який  вік  розрахована  іграшка,  чи  є  обмеження  при  використанні  тощо. Звичайно, етикетка  може  обдурити, тому  якщо  батьки купили  запаковану  іграшку  з  інструкцією, але, розкривши  її  вже  вдома, виявили  різкий  запах, краще  таку  забавку  взагалі  викинути  або  віднести  на експертизу  задля  вияснення  причини. Хоча,  останній  варіант  не з  дешевих: одна  така  перевірка  коштує  мінімум  2000 гривень.

«Купуючи  іграшку  в першу  чергу  потрібно  звертати  увагу  на те, чи  є вона  сертифікованою, - говорить директор  експертно-технологічного  центру «Еталон»  Олександр  Друмя, - серед  документації  на  сьогоднішній  день  обов’язково  має  бути  висновок  державної  санітарно-епідеміологічної  експертизи  і  декларація  відповідності  Технічного  регламенту  безпеки  іграшок (до  цього  року  замість  декларації  був  сертифікат  відповідності, але  наразі  законодавство  змінилося  в  зв’язку  з  тим, що  Україна  переходить на  європейську  систему контролю  якості  продукції. Тобто  зараз   існує  як  сертифікація, так і  декларація  про  відповідність  технічного  регламенту). Коли продукція  сертифікована, на  іграшку  та (або) її   етикетку  наноситься знак  відповідності (на фото) та ідентифікаційний  номер органу з оцінки  відповідності. Якщо  відповідних  документів  немає  або  продавець  відмовляється  показувати  їх , то покупцеві  необхідно  звернутися  до "Державної  інспекції  України  з  питань   захисту  прав  споживачів".

Фенол, формальдегід  і  солі  важких  металів – найчастіше  саме  ці  речовини  в неприпустимій  концентрації  знаходять  експерти  в  дитячих  іграшках, вироблених  переважно  в  Китаї  і  Тайвані.  Лікарі  говорять, що  гострих захворювань, викликаних  цими  хімічними  речовинами, не  спостерігалося. Та  їх  небезпеку  не  можна  зменшувати. Якщо  вміст  даних  речовин  перевищує  встановлену  норму в два-три рази, то  це  небезпечно  для  здоров′я. Якщо  в  п’ять  разів – для  життя. Тим часом  зустрічаються  іграшки  з  перевищенням  норм в десятки  разів!

 «Навіть при невеликому перевищенні норм концентрації в іграшці, фенол дратує шкіру, її рецептори, - стверджує лікар-терапевт Володимир Журавель, - наслідком цього можуть стати сильні алергічні напади, астма або екзема. Що стосується формальдегіду, то якщо перевищена його ГДК у виробі, це може спровокувати розвиток ракових клітин.»

Проте такого наочного прикладу, щоб дитина гралась отруєною іграшкою і раптом захворіла на рак, не було. Зазвичай лікарі не називають причину хвороби, а лише констатують наслідок.

Що стосується солей важких металів, то про їх дію на організм (отруєння і летальний результат) відомо кожному. Солі важких металів (до них відносяться сурма, миш’як, барій, кадмій, хром, свинець, ртуть і селен), як правило, використовують у фарбниках для іграшок. Тобто їх вміст допускається, але в строго обмежених кількостях (до 25 міліграма/кг). Втім, як запевняють лікарі, існує невеликий відсоток людей, на яких ці речовини і в допустимій концентрації мають несприятливу дію. 

Купуючи  музичну забавку, також не забувайте звернути увагу на етикетку. Безпечна шумова межа для іграшки – 85 децибел. Якщо музичний супровід вищий цього рівня, це може викликати у дитини проблеми зі слухом. Найбільш шкідливою та загрозливою вважається дитяча зброя, де рівень звуку коливається в межах 120-140 децибел, навіть коли знаходиться від вуха на відстані витягнутої руки.

Тож, щоб уникнути неприємностей при покупці іграшки, варто звертати увагу на такі фактори:

         1. Чи наявна відповідна документація, яка засвідчує якість та безпечність забавки.

         2. Чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона заводських ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі.

         3. Чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, тріщин, вузьких щілин і отворів, куди можна засунути пальці. Для найменших небезпеку можуть становити іграшки з довгими (більше 15 см) мотузочками.

        4. Чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку.

        5. Чи немає різкого і неприємного запаху.

        6. Чи відповідає іграшка віку дитини.

        

          Світлана ПОПОВА



 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.