Досягнення Патона Б.Є. та зневажливе ставлення влади

02 березня 2012, 14:26
Власник сторінки
Політик - громадський діяч
0
1206
Досягнення Патона Б.Є.  та зневажливе ставлення влади

Отаким воно і є – ставлення нашої теперішньої влади до науки, культури, національних символів і такого іншого.


   27 лютого Національна академія наук України відзначила промовистий ювілей – 50 років від дня обрання Бориса Євгеновича Патона на посаду президента Академії. Уже 50 років ця, без перебільшення, унікальна людина очолює найвищу наукову установу нашої держави! За роки його президентства Академія чисельно збільшилася у п’ять разів (правда, уже в роки незалежності скоротилася утричі). Але й зараз це найавторитетніший, найвагоміший науковий колектив України, слава якого лине далеко за її межі.
   А сам її президент є людиною, яка стільки зробила для нашої Батьківщини!
  Ще у роки Великої Вітчизняної війни він разом із своїм батьком – батьком електрозварювання Євгеном Оскаровичем Патоном – на Уралвагонзаводі впровадили конвеєр автоматичного зварювання танкової броні, завдяки чому радянська танкова промисловість збільшила свою продуктивність у десятки разів, а танк Т-34 – легендарна «тридцятьчетвірка» – став найкращим танком Другої Світової війни, зробивши неоціненний внесок у справу розгрому фашизму.  
   Після війни, повернувшись до Києва, Борис Євгенович розгорнув комплекс науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у галузі зварювання та спецелектрометалургії. Результатом його звитяжної праці стали магістральні нафто - і газопроводи, у тому числі й славнозвісна українська газотранспортна система, космічні ракети, нові види високоефективного зварювального обладнання та матеріалів. Саме з ініціативи академіка Б.Є.Патона було започатковано й успішно реалізовано зварювання у відкритому космосі. Піонерською, справді проривною працею стало створення технології та обладнання для зварювання живих тканин, що навіть важко собі уявити. Дотепер за допомогою цією технології (до речі, запатентованої у десятках країн світу) здійснено уже понад 100 тисяч операцій, що врятувало життя тисячам людей!
  Але Борис Євгенович дбав і продовжує дбати про весь науковий комплекс України. Ним була сформульована і успішно втілена у життя концепція цілеспрямованих фундаментальних досліджень, що надало потужного імпульсу до розвитку вітчизняної математики, механіки, інформатики, кібернетики, фізики, хімії, геології, матеріалознавства, енергетики, медицини, біології і десятків інших галузей та підрозділів наук.
   Борис Євгенович висунув ідею створення регіональних наукових центрів Академії і знайшов засоби для реалізації цієї ідеї. Тепер ми можемо пишатися тим, що українська наука має розвинену регіональну структуру. І на Заході, Сході, Півдні та Півночі України працюють потужні наукові осередки, збагачуючи нас новими науковими відкриттями і підтримуючи високий науково-культурний тонус всіх частин нашої держави.
   Будучи видатним ученим матеріалознавцем і геніальним інженером, Б.Є.Патон глибоко і тонко розуміє значення та роль наук так званого соціогуманітарного циклу. Він підтримав цілий ряд піонерських праць з економіки, історії, правознавства, філософії, літератури, мови та мистецтвознавства. Зокрема, саме завдяки його особистим зусиллям побачила світ багатотомна Історія української культури. Такого роду прикладів можна навести десятки.
   Особливе значення має турбота Бориса Євгеновича про стан розвитку вітчизняного мовознавства. Можна сказати, що саме завдяки мудрій науковій і громадянській позиції академіка Б.Є.Патона у нас створено Національну словникову базу, яка є справжнім національним надбанням України. Тут уперше створено надзвичайно потужні електронні словникові масиви, в яких зберігаються і розвиваються скарби рідної мови. З його особистої ініціативи створено перший електронний український багатомовний термінологічний словник – це Українсько-російсько-англійський словник зі зварювання, який є у вільному доступі на Інтернеті.
   Завдяки особистій позиції Б.Є.Патона в Академії створено новий фундаментальний тлумачний  Словник української мови у 20 томах. Для його укладання тут розроблено унікальну комп’ютерну технологію, яка уможливила існування і постійний розвиток цього Словника, який за своїм масштабом та значущістю є національним символом України поряд із державним гербом та прапором.
   І ось на цьому місці, шановні друзі, я мушу припинити свій панегіричний виклад і повернутися до сумної реальності.
   Річ у тім, що, як я дізнався, дотепер випущено друком лише перший том вказаного Словника і при тому – накладом лише 1 тисяча (!) примірників. Це, шановні, і є тим лакмусовим папірцем, який демонструє нам справжнє ставлення нашої влади до питань культури і мови. Адже очевидно, що такий Словник мусить бути у кожній українській школі, бібліотеці, університеті, державному закладі. Це – як мінімум. А при нормальній постановці справи – у кожній українській родині. Але на разі маємо лише одну тисячу примірників одного тому (першого!).
   Щоправда, мені повідомили, що Комітет з питань науки і освіти Верховної Ради України 1 вересня минулого року розглянув питання про Словник української мови у 20 томах і прийняв рішення видати всі 20 томів до 25-ліття Незалежності України накладом 50 тисяч примірників.
   Хороше рішення!
   Але як же ж воно виконується? Там, у цьому рішенні було записано доручення Кабінету Міністрів України зробити відповідні зміни у державному бюджеті, щоб забезпечити коштами роботу з редакційно-видавничої підготовки та видання Словника. Кабінет Міністрів навіть не надіслав жодної відповіді Комітету з питань науки і освіти.
   Отаким воно і є – ставлення нашої теперішньої влади до науки, культури, національних символів і такого іншого.
   А Борису Євгеновичу Патонові ми бажаємо міцного здоров’я, творчої наснаги і ще довгих-довгих років плідної праці на науковій ниві.
   Адже Борис Євгенович і є справжнім національним символом України, її інтелектуальним уособленням і лідером!
   З роси і води Вам, дорогий і вельмишановний Борисе Євгеновичу!
   І пошли Боже мудрості нашій владі, щоб вона хоч трохи розуміла, яке значення мають для України наука і культура в наш такий складний і неоднозначний час.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.