Мультфільм, що нагадує про ідеї Айн Ренд

23 липня 2012, 11:02
Власник сторінки
Публічний інтелектуал, доктор філософії з права, правозахисник, дослідник і практик миру та ненасильства.
0
689
Мультфільм, що нагадує про ідеї Айн Ренд

Короткометражка "Найдовший день" з малою Меггі Сімпсон у головній ролі нагадує про ідеї та творчість одного з найвизначніших ідеалістів XX століття, непримиренного критика колективізму Айн Ренд.

Перед показом мультфільму "Льодовиковий період 4" в кінотеатрах показують короткометражку "Найдовший день" з малою Меггі Сімпсон у головній ролі. Цей мультфільм нагадує про ідеї та творчість одного з найвизначніших ідеалістів XX століття, непримиренного критика колективізму,  етатизму, соціальної держави Айн Ренд (1905-1982).

За сюжетом "Найдовшого дня", Меггі Сімпсон віддають у школу імені Айн Ренд, де дурнувата машинка для визначення талантів присуджує направити її у кімнату для дітей без особливих талантів. Там злий малюк Джеральд вбиває метеликів солідним молотком, схожим на суддівський. Меггі лякається, втікає у бібліотеку, де знаходить натхнення у книжці про те, як гусінь перетворюється на метеликів. Після цього їй вдається дуже винахідливо врятувати одного метелика від чудовиська з молотком. Мораль цієї історії очевидна: істинні таланти - не вроджені, а набуті у боротьбі з ненависниками всього живого і бездушними класифікаторами.

Айн Ренд відома всьому людству як автор філософського роману «Атлант розправив плечі». Хоча вона була атеїстом і називала свій світогляд «об’єктивізмом», це якраз той випадок, коли високою істиною людяності стає заперечення недосконалих уявлень про ідеальне, духовне.

Її творчість засвідчує, що Айн Ренд була справжнім ідеалістом. Вустами кращих героїв свого роману вона висловлює такі думки:  «Здатність мислити - єдина і основна людська чеснота, з якої випливають всі інші чесноти»; «Справедливість є актом визнання того, що існує»; «Мислителі, тримаючи в своїх рядах тих, хто заперечує існування думки, вважаючи це всього лише іншим філософським напрямком, дозволяють руйнувати розум»; «Несправедливість стає можливою за згоди її жертв. Влада хама стала можливою, тому що це дозволили люди розуму. Паплюження розуму - ця мета рухає всіма ірраціональними доктринами. Наруга над талантом - цю мету переслідують всі вчення, що вихваляють самопожертву. Огудники завжди знали це. Цього не знали ми. Настав час прозріти».

Символом об’єктивізму, за Айн Ренд, є золотий долар - гроші, які використовуються у взаєморозрахунках вільних підприємливих людей.  Вартість цих грошей підкріплена узгодженою доброю волею реалістів, кожен з яких дав клятву: «Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Симпсоны,кіно,релігія,ідея,мультфільм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.