Стратегічні "Проколи" агітаційної кампанії Об'єднаної опозиції

28 липня 2012, 13:04
Власник сторінки
0
1456

Щойно переглянув агітаційний ролик "Батьківщини" - "Ми об'єднались заради України". Перше враження - ШОК і Дежавю… Як вони збираються перемагати?

Аморфні опозиційні "лідери". Замість сили і монолітності – гутаперчеві хлопчики – нікчемні маріонетки з Чорним розписом Тимошенко на їх фоні - тавром на їхньому лобі.
Вона - імператриця, а вони – челядь.

І це не просто асоціації стороннього спостерігача – це неприпустимі стратегічні прорахунки авторів опозиційної агітаційної кампанії.

Це - Перший Крок до Поразки.

Проти опозиційних політ. сил та їх лідерів вчиняються системні піар-диверсії Опозиційними технологами робляться системні кроки, щоб "розмити" і остаточно знівелювати імідж "головних" "об'єднаних" опозиціонерів.

За своїм впливом на аудиторію цей агітаційний ролик, що сьогодні демонструється на українських телеканалах, викликає у виборця на рівні і свідомості, і підсвідомості здивування, відразу і відторгнення всіх тих, хто стоїть поряд з Яценюком.

Мало того, що у всіх опозиційних персонажів "підмочений" особистий імідж, і сам ролик не несе послання, на яке очікують виборці. В ньому ще й, свідомо чи несвідомо, використовуються елементи NLP, які програмують у реціпієнта (виборця) стійке несприйняття опозиційних "лідерів" і формують у громадян на рівні підсвідомості відчуття нещирості і невпевненості опозиціонерів і наперед прогнозованої поразки, і просто небажання голосувати за них.
(у 90-х така ж помилка була зроблена і в агітаційній рекламі "Ліберальної партії" з її персонажами: Щербанем, Роговцевою, Ландиком і був ще хтось, четвертий.)

Використовуються застарілі технології і недієві ключові повідомлення, до яких вже відбулося звикання українських виборців і розвинулося стійке їх несприйняття.
Вплив цього рекламного продукту на виборця викликає зворотній ефект - стійке бажання щось кинути в його учасників або струсити їх, як брудних комах з рукава.
А використання такої тактильної комунікації гарантує опозиціонерам стовідсотковий програш.

І не потрібно навіть і сподіватися, що з такою рекламою у визначений час спрацює омріяне ключове слово чи якийсь "таємний" NLP-"якір", і буде отримано потрібний результат.

Неприпустимі Прорахунки у побудові сценарію агітаційного ролика:

1. "Семантично" агітаційний ролик вибудовано вірно, але "месиджі" за змістом не відповідають поточним очікуванням виборців.
Для виборців озвучені у ролику проблеми і теми є важливим мотиваційним чинником лише разом з більш фундаментальними факторами.
В українців сьогодні існують інші більш вагоміші проблеми, ніж проблеми віз і боротьба з корупцією і, як це не прикро, навіть мова і боротьба з режимом!

2. Семіотична побудова і зміст ролика абсолютно не відповідає її Семантичному змісту.
Імідж учасників відеороликів є негативним, а деякі фігуранти ще й і нікчемними символічними знаковими фігурами і для українців, і для України.
І ключові заяви, які вони озвучують, сприймаються як невідповідність їх заяв і їх реального духовного, етичного, світоглядного, морального змісту і можливостей кожного з цих осіб і їх діяльності за попередні роки.

Виборець сприймає заяви цих осіб, як чергову цинічну неправду тих, хто дивиться в очі і нахабно бреше.
Думаю, що нема сенсу коментувати, про що думає кожен виборець і які у нього асоціації викликає кожна репліка "героїв" цього агітаційного ролика.

Таке сприйняття українцями опозиції підкреслює те, що шлейф негативного Іміджу цих осіб не зменшився, у порівняні з їх іміджем у 2010 році.
За останні два роки опозиція нічого не зробила, щоб покращати свій образ, скоригувати старий і сформувати новий Імідж,

Звісно, і для цього інформаційного "продукту" знайдуться споживачі, але це буде лише аудиторія, яка сьогодні вже підтримує "об'єднану" опозицію.

Але для того, щоб розширити свій електоральний сегмент, "об'єднаній" опозиції потрібно вирішити декілька задач узгодження відповідності її заяв і реального іміджу та можливостей змісту самої опозиції.

Для цього потрібно реалізувати декілька спец. проектів, які вирішать ці задачі узгодження.
Без такої роботи опозиція завжди буде виглядати слабкою і непотрібною українцям.
А її заяви не будуть сприйматися серйозно електоральними сегментами, на які розраховує опозиція.

"Об'єднаній" опозиції для того, щоб не виглядати клоунами і маріонетками, потрібно за наступні 1,5 – 2 місяці реалізувати фундаментальні проекти, які автоматично сформують новий Імідж і об'єднають навколо опозиції хоча б 40% - 45% виборців.
Але на сьогодні опозиція не має проектів, які б вирішили б цю задачу.
Опозиція не має, що запропонувати суспільству, і не може мобілізувати націю.

3. За організацією комунікації:
Невідповідність реальних намірів, заяв і можливостей присутня у наступних комунікаціях: символічній, ідеологічній, соціальній, економічній, правовій.
Невідповідність у побудові етичної, духовної, моральної, світоглядної, інтелектуальної комунікацій.
Повністю відсутня організація міфологічної і подієвої комунікації.
Негативна асоціативна комунікація.
Відсутня організація ряду інших комунікацій

Такі технологічні "проколи" свідчать про низьку фахову підготовку фахівців піар-кампаній, які виготовлять агітаційні матеріали.
Свідчать про їх технологічну некомпетентність і про незнання ними сегментарних психологічних, ментальних і мотиваційних особливостей українських виборців.
А також - про невдале позиціювання і використання тем, які не цікаві виборцю.

Саме такі прорахунки стали одним з ключових факторів поразки Ю. Тимошенко на президентських виборах 2010 року.

І насамкінець.
Якщо опозиція хоче перемогти, повинна більш відповідально і ретельно підходити до підготовки і аналізу всіх своїх агітаційних, інформаційних і пропагандистських матеріалів і негайно скоригувати вже існуючі.
Старі технології себе вичерпали і вже не мають ефекту, який вони мали у всі попередні роки. Українці за останні роки порозумнішали і стали більш стійкими до маніпулятивних технологій і дуже тонко відчувають нещирість, відверту неправду і протиріччя між словом та "ділом".
І тому роль технологій сьогодні зменшується.

Настав Час нових Ідей і Унікальних Політичних Пропозицій.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: стратегія,об'єднана опозиція,Віктор Козир,технології,унікальна політична пропозиція,вибори-2012,ВИБОРИ 2012,ідеї,комунікація,NLP,агітаційний ролик
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.