Тиждень ізраїльського кіно в Києві: об’єднати людей та їхні почуття

23 лютого 2023, 23:44
Власник сторінки
Медичний кореспондент menZDRAV.org, кейс-менеджер
0
27
Тиждень ізраїльського кіно в Києві: об’єднати людей та їхні почуття
Життя та розвиток культури в Україні не зупиняються

Цей Тиждень кіно – один із способів зміцнити відносини Ізраїлю та України, допомогти людям та їхнім почуттям об’єднатися”, – Лірон Фінкельштейн, заступниця посла Ізраїлю в Україні.

В Україні війна: за існування, ідентичність і право й надалі бути незалежною державою. Наша країна зараз отримує дуже дорогий досвід, за який доводиться платити найвищу ціну, – людські життя.


У держави Ізраїль є власна історія здобуття незалежності, формування державності, а також власний досвід життя в умовах постійної воєнної загрози. Так, країна має потужну систему безпеки, міцну економіку та водночас приділяє достатньо уваги розвитку культурної складової і, зокрема, кінематографу.

З 16 по 19 лютого в Києві пройшов Тиждень ізраїльського кіно. Цього разу організатори, Посольство Держави Ізраїль в Україні та кінокомпанія “Артхаус Трафік”, обрали для заходу гасло “Кіно незламності”, адже незламність – одна із спільних рис народів Ізраїлю та України. І дійсно, культурне життя в країнах не зупиняється навіть за умов стану війни. Гостей зустрічав кінотеатр “Жовтень”.


Фестиваль кіно 2023 року розпочався показом драматичної картини “Образ перемоги”. Режисер Аві Нешер створив кінострічку, майстерно “підсвітивши” одну із сторінок історії країни: в основі сюжету фільму – реальні події, що розгортається за часів Війни за Незалежність Ізраїлю. 


Протистояння невеликого єврейського поселення Ніцанім озброєним формуванням армії Єгипту в червні 1948 року – це водночас приклад і усвідомленого патріотизму, і незламної віри, і непохитної впевненості в перемозі добра над злом і людяності над фанатизмом.


Фільм “Образ перемоги” містить, зокрема, й потужну емоційну складову, адже історія любові до рідної землі пишеться тут і зараз, в умовах, коли країни-сусіди не те щоб не підтримують народження нової держави, а навпаки, намагаються знищити спроби її утворення. І дуже зрозумілою для українського глядача стає відповідь на питання: “Що ж могли зробити мешканці невеликого кібуцу проти військових підрозділів армії Єгипту?” Насправді, зробили вони дуже багато, а саме – зберегли дух, з якого починаються і національна ідентичність і усвідомлений патріотизм.

Українські глядачі ділилися: “Іноді складалось враження, що мені відомо, що буде далі. Прозорливості посприяв, на жаль, досвід протистояння сусідній країні-агресору вже в сьогоднішній, новітній історії України”.

Лірон Фінкельштейн, заступниця посла Ізраїлю в Україні, сьогодні розповідає про кінострічки, що взяли участь у Тижні ізраїльського кіно: “Кіномистецтво відображає, чим живуть люди, саме через те воно є складовою культури. Ми бачимо історії людей та їхніх родин, історії кохання та прояви людяності, і, разом з тим, важливі рішення, які людина має ухвалити для себе”.


Сьогодні теми, які завжди актуальні для Ізраїлю, дуже відгукуються в Україні. Це, зокрема, захист країни, зв’язок між людиною і батьківщиною, домівкою,. Разом з тим, ізраїльський кінематограф поступово відкриває нові тематичні горизонти, пропонуючи глядачу сімейні історії та розповіді про звичайних людей.


Такі стрічки, відзняті протягом останніх років, теж були представлені в Києві під час фестивалю кіно:

  • драма “Доброго ранку, сину” – картина з національної конкурсної програми Міжнародного кінофестивалю у Хайфі 2018 року;
  • драма “Аж осьде ми!” спільного виробництва Ізраїлю та Італії, яка у 2020 році увійшла до офіційної програми Каннського фестивалю, а на батьківщині здобула Премії Ізраїльської кіноакадемії за найкращі режисуру, сценарій, роботу акторів першого й другого планів;
  • комедія “Паризький бутик” – співтворчість Ізраїлю та Франції, у 2020 році фільм отримав шість номінацій на Премію Ізраїльської кіноакадемії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Україна,кіно,Ізраїль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.