Роздуми про Україну та українців: українці – сангвіністична нація

14 грудня 2021, 11:35
Власник сторінки
Копирайтер, независимый журналист
0
121
Роздуми про Україну та українців: українці – сангвіністична нація

Роздуми про Україну та українців: українці – сангвіністична нація

Треба враховувати природну здатність українців найефективніше працювати у складі малих груп до 5-9 осіб. Це – український прояв ефективної командної роботи. В таких малих групах, як правило, присутня невелика можливість формування виражених альтернативних лідерів, класичних вигнанців чи мікрогруп негативного впливу.

Саме тому українські будівельники-заробітчани їздять за кордон та ефективно працюють у кількісному складі таких груп. Така мала група (команда) як раз дає можливість для самореалізації кожного, шляхом його впливу на прийняття колективного рішення. Тому, для українців, з метою сприяння утворенню максимальної кількості сталих горизонтальних зв’язків між усіма учасниками організацій, у її конструкцію слід закласти умову участі кожного учасника, як мінімум у трьох різнотипних функціональних групах, – профільних, перехресних та виконавчих командах. Діяльність кожного учасника у складі трьох груп обумовлює потребу динамічної переструктуризації мережі в реальному часі у задані типи команд для об’єктивного реагування на зовнішні виклики різної природи. Такі групи, як правило, проявляють велику морально-психологічну стійкість та відчувають себе більш захищеними, ніж великі групи.

Психологами давно встановлено взаємозв’язок між «установкою» та «поведінкою». Адже, люди не лише діють у відповідності зі своїми думками, але й починають думати у відповідності зі своїми вчинками. Установки виконавців різних соціальних ролей формуються під впливом вчинків, що породжені цими ролями. Люди не тільки відстоюють те, в що вірять, але й починають вірити у те, що відстоюють. Тому таку надзвичайно важливу роль мають прийняті правила гри та ролі у громадських організаціях і партіях, які запропоновано їх учасникам в статутах. Тобто, мова йде про конструювання будови, ролей та правил поведінки (гри) учасників громадських об’єднань, партій, які б приводили до стійкого психологічного результату. Цей стійкий результат буде початком щодо прийняття нової шкали цінностей, за якої на вершину виконавчих управлінських ієрархій потраплятимуть ті, хто має найвищу кваліфікацію, інтелект, відповідні морально-етичні якості і зорієнтовані служити своїм співвітчизникам. Локалізація «статусних ігор» в межах малих груп створює ефективні запобіжники від гіпнотичного морально-психологічного впливу харизматичних лідерів на всю організацію в цілому внаслідок перетворення її у натовп.

Головне те, що необхідно діяти, бути активним, а не пасивно мрійливим. Мріяти пасивно, не борючись за реалізацію свої мрій, як стверджують психологи - шкідливо. Та люди у своїй масі бажають більше мріяти, аніж робити. Часто ми просто боїмося того, яким буде результат. Гальмує реалізацію мрії й можлива громадська точка зору. Нереалізована мрія веде до психологічної депресії, занижує самооцінку, сприяє неадекватному сприйняттю реальності.

За оптимального, не гіпертрофованого, прояву риса українського індивідуалізму є позитивною, зумовлюючи здатність людини до самостійного мислення та творчості. Сила наша в характері й емоційному складі. Ми українці – сангвіністична нація (сильний психічний тип). Пісенний склад душі, краща у світі народна пісня, конструктивна впертість, працелюбність та здоровий глузд – у цьому наша сила, і ми повинні на це опиратися.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: история
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.