Відкрилась виставка відомого українського художника Юрія Шаповала

07 грудня 2021, 22:35
Власник сторінки
0
25
Відкрилась виставка відомого українського художника Юрія Шаповала

В Музеї Києва відкрилась довгоочікувана виставка соціальної сатири Юрія Шаповала. Полтавський художник представив роботи, над якими працював упродовж останніх трьох років.

Провідна тема художніх серій Юрія Шаповала — становлення демократії в Україні та процес формування політичної свідомості. Серія, в якій Юрій Шаповал реактуалізував образ поета Тараса Шевченка як активного учасника протестних подій в Україні 2014-2015 років, принесла художнику популярність і стала міжнародним мемом. Художник працює з традиційним інструментарієм імпресіонізму, а сюжети його картин є моментальною рефлексією соціальних і політичних процесів. 
Юрій Шаповал підкреслює стереотипи мислення, які призводять до логічних похибок або парадоксальних виборів. Побутові жарти, які містять потенціал українського мема, мають набагато більше політичного, ніж здається на перший погляд. Мемом стає той текст, який отримав вірусну популярність. З точки зору культури, така популярність є показником життєздатності ідеї. 
Сюжети Шаповала добре впізнавані. У них зафіксована та сама іронія побутового, під якою ховають необхідність взяти на себе відповідальність за вчинки та відповіді. Це — звернення  до тих систем захисту, які перетворюють політичну активність на мем задля уникнення травми від реальності. З одного боку, можливістю спільно організувати суспільне життя країни громадяни завдячують тисячам життів активістів/ок, воїнів/ок, волонтерів/ок. З іншого — простір власне політичної дії та думки конкурує з розважальним медіаконтентом від самого початку незалежності України. У зрозумілих прикладах Шаповала простежується безпосередній зв’язок із культурними кодами, які трансформують політичне в сатиричне, та навпаки — сатиричне в політичне.  

Юрій Шаповал народився в 1984 році в Полтаві, де живе і працює зараз. Художник працює з живописом та графікою, звертається до соціальної сатири та побутових сюжетів. Практики Шаповала присвячені відображенню типових для масової української культури способів опрацьовувати травматичні питання за допомогою гумору.
Виставка діятиме до 19 грудня 2021 на третьому поверсі Музею Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7).
       
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.