19 листопада – В цей день в історії: цікаві факти для України

19 листопада 2021, 14:57
Власник сторінки
Копирайтер, независимый журналист
0
124
19 листопада – В цей день в історії: цікаві факти для України

В цей день в історії:

19 листопада 1698 року у своєму маєтку під Москвою на 71-у році життя помер колишній гетьман, османський бей і вятський воєвода Петро Дорофійович Дорошенко. Він був похований у селі Ярославець, де прожив останні чотирнадцять років життя, третім шлюбом одружений зі дворянкою Агафією Єропкіною.

Колишній осавул Павла Тетері Петро Дорошенко був обраний гетьманом Правобережжя 10 жовтня 1665 року на раді старшин у Чигирині після страти у Варшаві Степана Опари і розстрілу ще одного ватажка антипольського повстання Павла Дрозденка. Втративши довіру як до Речі Посполитої, так і до Московського царства, які за Андрусівським перемир'ям розділили Україну, Дорошенко уклав військовий союз із Кримським ханством і у вересні 1667 року на чолі об'єднаної армії розпочав похід на Галичину, однак не зміг взяти Підгайці (нині — Тернопільська область) і був змушений визнати зверхність Речі Посполитої, уклавши 19 жовтня 1667 року з королем Яном Собеським відповідну угоду від імені усього війська Запорозького.

19 листопада 1921 року було створено Укрмет – центральну метеорологічну службу України. Цікаво, що День працівників гідрометеорологічної служби отримав в Україні статус офіційного державного професійного свята порівняно недавно. 11 березня 2003 р. другий президент України Леонід Данилович Кучма підписав Указ “Про День працівників гідрометеорологічної служби”, який наказував відзначати цю дату щорічно 19 листопада.

19 листопада 1942 року під Сталінградом ударами військ Південно-Західного, Сталінградського і Донського фронтів почався контрнаступ Червоної армії, який змінив хід Сталінградської битви і характер подій у Другій Світовій війні вцілому. У десятих числах листопада радянські війська розпочали підготовку до контрнаступу, що отримав кодову назву “Уран”. Він почався 19 листопада силами Південно-Західного, Сталінградського і Донського фронтів. Німецьке командування занадто пізно усвідомило масштабність наступу супротивника, в котрому брало участь півмільйона військовослужбовців, 900 танків і 1400 літаків, — 23 листопада радянськими військами було оточено 6-у армію Паулюса і 4-у танкову армію, котрі налічували 22 дивізії, 160 окремих частин загальною чисельністю 330 тисяч чоловік.

19 листопада 1997 року о 19:46 за Всесвітнім часом місія “STS-87» — 88-й космічний політ багаторазового транспортного космічного корабля в рамках програми “Спейс Шатл» і 24-й “Колумбії” — взяла старт з мису Канаверал, штат Флорида, під командою американця Кевіна Крегеля. Членами екіпажу також були американці Стівен Ліндсі (пілот), Вінстон Скотт і Калпана Чавла, японець Такао Доі і українець Леонід Каденюк. Політ тривав 15 діб 16 годин 34 хвилини 01 секунду, за які “Колумбія” здійснила 252 оберти навколо Землі і, подолавши 10,4 млн кілометрів, о 12-20 5 грудня успішно сіла на злітну смугу Космічного центру ім. Дж. Кеннеді на острові Меррітт, штат Флорида. За цей час, як згодом повідомило НКАУ, “український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт у рамках спільного українсько-американського експерименту з дослідження впливу мікрогравітації на запліднення, ріст і розвиток вищих рослин” і “у космосі вперше побували тризуб, український прапор та пролунав гімн Незалежної України”.

19 листопада 2004 року у “Будинку із химерами”, що на вулиці Банковій в Києві, урочисто відкрили музейно-культурний центр “Шедеври мистецтва України”.

19 листопада 2012 року в Україні набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс.

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • снігопад - зима буде сніжною;
  • немає вітру - скоро похолодає;
  • червона зоря - до зливи;
  • зоряне небо - до морозу, зірок не видно - до снігопаду.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.