У Національній опереті України «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ»

25 жовтня 2021, 00:35
Власник сторінки
0
33
У Національній опереті України «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ»
Фото надані пресслужбою театру

«Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ» – це знаковий концерт проекту з однойменною назвою, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду та Британської ради в Україні.


На концерті «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ» пролунали 26 прем’єрних творів британської музики і тріумфальний фінал шотландської пісні Олександра Кошиця у виконанні солістів, хор, симфонічного оркестру Національної оперети України і хору хлопчиків та юнаків КДМЛ імені М. В. Лисенка.
У концерт увійшли барокові твори Генделя і Парсела, музика Елгара і Стенфорда, прозвучали фрагменти з оперет Гілберта і Саллівана, визнаних законодавців жанру британської оперети. Звучали, знамениті виконанням у королеви Єлізавети II, композиції з оперет Едварда Джермана, найпопулярніші народні пісні.

Несподіванкою став онлайн виступ в концерті соліста Бірмінгемської опери, професора співу Королевської Академії Музики Марка Вайльда, який спеціально для виступу у Києві створив записи в Лінкольнському соборі. У супроводі оркестру Національної оперети України Марк Вайльд виконав популярну в Британії «Кашмірську пісню» Емі Вудфорд Фінден, а під акомпанемент фортепіано (Девід Онорис) заспівів «Сон» Айвора Герні та пісню Герберта Перрі «Моє серце, як птах, що співає».

Для українських слухачів концерт став путівником британської музичної культури. Програма концерту була складена з найпопулярніших британських творів різних епох: прозвучали народні мелодії та їхні сучасні інтерпретації, хорові твори та інструментальні композиції, фрагменти семіопер часів бароко, музика з оперет і опер ХІХ і ХХ століть, твори Айвора Герні, Х'юберта Перрі, Генрі Перселла, Едварда Елгара, Георга Фрідріха Генделя, Олександра Кошиця.

Шотландські пісні Олександра Кошиця українською мовою виконали волонтери проєкту – хор хлопчиків та юнаків Київського дитячого музичного ліцею ім. М.Лисенка. На головній сцені Національної оперети України, у тій самій залі, де 105 років тому Кошиць диригував оркестром першого українського стаціонарного театру Миколи Садовського, звучатимуть твори британської музики в обробках легендарного українського композитора. Шотландські пісні Олександра Кошиця маловідомі в Україні, вони були створені композитором під час перебування в Америці (1924-25), вже після гастрольного туру Великобританією (1920), де хорову капелу Кошиця назвали «Оркестром голосів».

Проєкт Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ реалізується Національною оперетою України спільно з Бірмінгемською оперою за підтримки Українського культурного фонду та Британської Ради є масштабним і багатовекторним. Незабаром відбудеться онлайн-прем’єра фільму-концерту, створеного за матеріалами концерту та подій проєкту. Напрацювання проєкту: відеоверсії майстер-класів Марка Вайльда, нотні матеріали, створені композитором Максимом Коломійцем, відео музичних творів у виконанні солістів, хору та оркестру Національної оперети України, пізнавальні статті та матеріали досліджень будуть розміщені на вебплатформі «Бірмінгем-Київ» і доступні всім бажаючим 24/7.

Фото надані пресслужбою театру


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.