21 жовтня – В цей день в історії: цікаві факти для України

21 жовтня 2021, 16:43
Власник сторінки
Копирайтер, независимый журналист
0
111
21 жовтня – В цей день в історії: цікаві факти для України

21 жовтня 1672 року народився Пилип Степанович Орлик

український державний і політичний діяч, український військовий, Гетьман Війська Запорозького у вигнанні (1710-1742 рр.), Генеральний писар (1702-1709), поет, публіцист. Пилип Орлик був представником шляхетського роду Орликів. Один із упорядників Договорів і постанов — конституційного акту, який іноді називають першою в світі Конституцією, фактично — козацького суспільного договору.

21 жовтня 1657 року  на козацькій раді у Корсуні за присутності послів Швеції, Речі Посполитої, Туреччини, Кримського ханства, Семигорода, Молдови відбулась козацька рада, яка затвердила обрання Івана Виговського гетьманом Війська Запорозького і ратифікувала угоду про військово-політичний союз зі Швецією, за умовами якої король Карл Х Густав зобов'язувався домагатися визнання незалежності Гетьманщини зі східними кордонами аж по Віслу. Відомо, що це відбувалося в атмосфері гострих суперечностей та посилення московського тиску. Виговський був досвідченим політиком, вмілим адміністратором та дипломатом, хоробрим й талановитим воєначальником. Вмів гнучко проводити центристську лінію, особливо у гострих соціальних питаннях.

21 жовтня 1947 року  зі Львова розпочалась одна з найбільших депортацій населення Західної України, яка увійшла в історію під назвою операція “Захід”. Вона стала черговою у низці аналогічних заходів радянської влади, спрямованих на ліквідацію соціальної бази українського визвольного руху. За час її проведення до Сибіру і Казахстану було вивезено 26 682 сімей загальною кількістю 77 808 осіб.  Операція “Захід” — каральна акція уряду СРСР проти УПА, примусова наймасовіша депортація населення Західної України (за винятком Закарпаття. Одним із головних завдань операції було нейтралізувати український визвольний рух у Західній Україні, зокрема діяльність Української повстанської армії та тих хто їй співчував та допомагав.

21 жовтня 1897 року у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний  завод.

21 жовтня 1993 року на Всеукраїнському Православному Соборі Василь Романюк (Володимир) року обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України УПЦ-КП (інтронізований 24 жовтня у Софійському соборі).

21 жовтня 2010 року в Україні відбулась прем'єра фільму “Соціальна мережа” Девіда Фінчера про історію створення соціальної мережі Facebook. Фільм отримав нагороду “Золотий глобус”  як краща драма 2010 року.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: история,история Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.