IV театральний фестиваль-Премія «ГРА» оголосив шортліст 12 кращих вистав

21 липня 2021, 19:30
Власник сторінки
0
21
IV театральний фестиваль-Премія «ГРА» оголосив шортліст 12 кращих вистав

У затишному дворику Музею ім.Богдана та Варвари Ханенків відбулась головна театральна подія літа. Фестиваль-Премія «ГРА» оприлюднив шортліст з 12-ти вистав, які проходять до фінальної частин.

Визначить і оголосить переможців IV Фестивалю-Премії «ГРА» восени міжнародне журі. В якому форматі відбудеться фінальний етап – онлайн чи оффлайн - залежить від перебігу епідемії та карантинних обмежень. У глядачів, до речі, теж буде можливість переглянути вистави-фіналісти. Але будуть це глядачі Києва чи іншого міста України, стане відомо згодом - оргкомітет вже зараз працює над цікавим варіантом проведення фінальної частини фестивалю.

(GRA - Great Real Art) - проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року. Цьогоріч театри представили прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2020 року. Участь у проєкті беруть професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи.

«Попри всі тривоги та напругу цьогоріч українські театри виявили нечувану активність і, з урахуванням усіх своїх проблем, запропонували на розгляд Експертної Ради премії 90 різножанрових сценічних проєктів, що надійшли з 23 міст України.  З’явилися й міста-дебютанти – Луцьк, Кропивницький та Кременчук. Цього року Фестиваль-Премія «ГРА» реально об’єднав Україну: від закарпатського міста Берегове до луганського Муздрамтеатру з Сєверодонецька. Між цими прикордонними містами – вся театральна Україна» – ділиться враженнями від перегляду вистав лонгліста наживо голова Експертної Ради Ольга Стельмашевська.  

      Лауреати визначатимуться восени міжнародним журі у шести загальних номінаціях: За найкращу драматичну виставу; За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів). Та у шести індивідуальних номінаціях: За найкращу жіночу роль; За найкращу чоловічу роль; За найкращу режисерську роботу; За найкращу сценографію; За найкраще пластичне рішення вистави; За найкраще музичне рішення вистави.

       Найкращих ГРАвців у ГРІ за «театральний «Оскар» нагородять Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового проєкту.

         Богдан Струтинський, голова НСТДУ, н.а. України:  «Фестиваль-премія «ГРА» задає моду на український театр, поступово стає об’єднавчим процесом і задає тенденції для розвитку. Цьогоріч чверть всіх заявок надійшла від недержавних театрів, тобто в ГРІ вже професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи».

Шортліст ІV Всеукраїнського театрального

Фестивалю-Премії «ГРА»:

«За найкращу драматичну виставу»:

1. «Собаче серце» (Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. Василя Василька)

2. «Це дитя» (Закарпатський обласний угорський драматичний театр (м. Берегове)

 «За найкращу виставу камерної сцени»:

1.«Буна» (Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької)

2. «Філоктет. Античний рейв» (Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки)

 «За найкращу виставу для дітей»:

1. «А хай то качка копне» (Тернопільський академічний обласний театр актора і ляльки)

 «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»:

1. «Лис Микита» (Громадська організація «Підкова Арт» (Львів), Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької)

2. «Шинель» (Київський національний академічний Молодий театр)

«За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»:

1.«VIÑO» (Культурне об’єднання «Хронотоп ЮЕЙ», Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра)

2.«Мій Орфей. Жан Кокто» (n `Era Dance Company (Київ)

 «За найкращу пошуково-експериментальну виставу»:

1. H-Effect (Громадська організація «Арт Діалог»)

2. «Кострубізми. Кумановський» (Театр «ГаРмИдЕр», м. Луцьк)

3. «Чорнобильдорф» (PORTO FRANKO, NOVA OPERA)

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: премія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.