Походження і традиції святкування Великодня

20 квітня 2021, 13:29
Власник сторінки
0
25
Походження і традиції святкування Великодня
Фото: moonzori.com

Свято Великодня в народі заведено величати як світле, велике свято в пам’ять Господнього Воскресіння.

Дорослі й діти з нетерпінням чекають на нього, адже чудові традиції святкування Пасхи, роблять цей день радісним, мирним та духовним.

Великдень – свято, яке походить ще з давніх часів. Спершу його асоціювали з пробудженням природи та початком робіт на полях. «Великдень»- означав прихід весни та пробудження природи після зими.

Святкування Великодня юдеї пов’язували зі звільненням їх від рабства у Єгипті. До речі в перекладі зі староєврейського «пасха» означає «позбавлення» або «проходження». І тільки після народження Христа (після його Воскресіння), християни надали цьому свято зовсім інше значення, поєднавши його з Воскресінням Сина Божого: перехід від смерті до життя, очищення від гріхів, зла до любові та добра.

В Україні свято Великодня святкують кожен рік в різний час, його обчислюють за таким правилом: це неділя після першого повного місяця, який настав після дня весняного рівнодення. У 2021 році свято Світлого Христового Воскресіння за східним календарем припадає на 2 травня. Згідно з біблійськими писаннями, саме в цей день Ісус Христос воскрес після страти.

Для християн це важливе свято, і переважно більшість українців до нього ставляться з усією повагою: дотримуються Великого суворого сорокаденного посту, відвідують храми, намагаються вести мирний спосіб життя.

Однією з традицій Великодня є Чистий Четвер, коли люди вірять, що вода в цей день має цілющі властивості, омившись, вони вилікуються від хвороб. Також в цей день господині наводять лад у своїх оселях.

Основною ж традицією залишається випікання пасок та фарбування писанок. Останнє найбільше полюбляють робити діти, з роками розпис крашанок переходить навіть в особливий ритуал.

Вніч перед святом люди йдуть до храмів святити паски, писанки та іншу їжу, миряни вірять, що після освячення вона стає цілюща.

Традиційно Великодній світанок українці розпочинають з освячених продуктів та вітання Христос Воскрес! Процес стукання однаковими боками крашанки називається «христосуються», а сам сніданок в народі стали називати «роговіння».

В цей день також проводять народні гуляння, люди вітають одне одного віршами та листівками, як символ піднесення та радості поділитися звісткою «Христос Воскрес!»:

Зійшло Воскресіння,
На благо й спасіння!
Родина у колі,
Веселі й бадьорі,
Хай живеться всім у щасті,
Хай всі дні стають ще кращі!

Картинка й привітання - 

https://moonzori.com/pryvitannya-z-velykodnem-garni-pobazhannya-na-pashu/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.