Оксана – тюркське ім’я в Україні

09 січня 2021, 17:34
Власник сторінки
0
64

якщо трошки покопатися в історії виявляється, що Оксана це зовсім інше ім’я. І, на мою думку, воно прийшло до нас зі сходу.

Жіноче ім’я Оксана у мене завжди викликало питання – звідки воно? Якось  не вписується в хритиянські канони…

Вважається, що Оксана є розмовною формою імені Ксенія і широко використовується в Україні як самостійне ім’я.

Проте,  якщо трошки покопатися в історії виявляється, що Оксана це зовсім інше ім’я. І, на мою думку, воно  прийшло до нас  зі сходу.

Ксеня ( від грецького – “чужинка”, “мандрівниця” ) має більше поширення в правобережних  регіонах України.

А ось лівобережна Україна більше славиться своїми Оксанками – ім’я стало особливо популярним після гоголівської гонорової Оксани із Диканьки.

Оксанки та Наталки завдяки літературі стали загальним іменем україночок,  які  проживають в класичному українському регіоні: Полтавщина та Середня Наддніпрянщина.

Проте,  всі забувають, що  там проходили великі торгові  шляхи з Азії до Європи.

Тож, перекладемо ім’я Оксана на  тюрську мову   – «світла (ак, ок) , промениста ( сана)». Можливо, хтось з тюркомовних  кочівників  побачив наших красивих білявок,  красивих жінок і вигукнув  «Аксана» – і це прізвисько  й причепилось  до  слов’янок ( це імя зустрічається і в Білорусі, і в Литві і вимовляється саме як Аксана).  В Росії воно звучить як Аксенія,  Аксеній ( ти –« сен», світлий –« ак» ).

В Україні, через морфологічні особливості,  ім’я  стало звучати  Оксана (хоча гріх замовчувати, на Поліссі баби казали не Оксана, а Аксанка).

Ім’я отримало поширення  на Полтавщині та Слобожанщині – там,  де проживали тюркомовні племена (після них  українська мова поповнилась  купою запозичених слів: балик, лелека, майдан, шапка –  але   про це якось іншим разом).

Є де філологам розгулятися. Не все у нас від греків та норманців…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.