Музика Чернівців. Відбувся InStrum Fest Чернівці 2020. Висновки.

27 березня 2020, 16:24
Власник сторінки
0
30
Музика Чернівців. Відбувся InStrum Fest Чернівці 2020. Висновки.

Наприкінці незвично теплої зими у мальовничих Чернівцях відбулося унікальне музичне дійство – фестиваль сучасної камерно - інструментальної та симфонічної музики «InStrum Fest».

Метою фестиваляю «InStrum Fest» є створення знакового українського культурного та туристичного продукту, популяризація інструментальної, симфонічної та камерної музики.

Відкрився він у Мармуровій у залі Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича виступом виконавців невмирущої класичної музики Леоніда Дацюка (скрипка) та Віталія Бобровського (фортепіано). Слухачі – чернівчани та гості цього давнього міста – насолодилися вічними творами Бетховена, Баха, Шостаковича, Пяцолли...

В історичній будівлі чернівецького Головпоштамту з його унікальною акустикою відбувся концерт «Love Letter» – «Листи Кохання» чернівецького струнного квартету «Лавіва».

Завершився перший день фестивалю концертом гурту «Запал» у незвичній локації – в музеї просто неба. Крім прослуховування авторської музики гурту та каверів всесвітньовідомих хітів, глядачі мали змогу здійснити пізнавальну прогулянку музеєм та зігрітися смачним глінтвейном.

На честь відкриття «InStrum Fest» була створена авторська памятна марка, розроблена місцевою дизайнеркою Ольгою Гладій. На марці зображений головний корпус Чернівецького університету та логотип фестивалю. Вона повною мірою передає атмосферу свята музики, початку весни і, звісно, дух Чернівців. Гості мали можливість відправляти листи з нею, наповнені особливою атмосферою та любовю.

Другий фестивальний день розпочався з майстер-класу гри на бандурі, який проводив композитор, аранжувальник, винахідник цілого ряду новітніх прийомів гри Георгій Матвіїв. Музика бандуриста наповнена глибокою образністю, свій стиль він визначає як імпресіонізм, джаз, блюз, нью-ейдж. Свою майстерність Г. Матвіїв показав згодом на концерті з гуртом «Belle Vue Band» в Академічному палаці, де була цікава ескпериментальна візуальна програма. Справжніми шедеврами стали композиції із незвичним поєднанням саксофона та бандури.

Виступ «Belle Vue Band» став не тільки аудіальним, але й візуальним вибухом «InStrum Fest-у». Разом з художницею Lena Naidko вони створили шедевр, який надовго залишиться у памяті всіх присутніх. Це був не просто концерт, а окрема високомистецька історія.

Недільна програма фестивалю відзначилася чуттєвим і зворушливим концертом «Між небом і землею» («Double Blast та «Чарівні струни»), що відбувся у приміщенні Катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці.

Важко знайти слова, щоб передати враження від сценічного дійства: воно перебуває начебто за межами звичних земних категорій. Це було просто божественно! Чудова взаємодія талановитих музикантів та церкви, відкритість храму не лише для вірян, а й для представників інших конфесій, атмосфера любові нікого не змогли залишити байдужим…

Туристична програма «InStrum Fest-у» теж була насиченою. Під час спеціальної екскурсії «Акустичний мікс» від Людмили Рогової (Ludmila Rogova Czernowitz) всі могли ознайомитися з тонкощами і традиціями музичного життя Чернівців, побачити невідомі, таємничі куточки міста.

До організаціі фестивалю долучилося багато творчої молоді та волонтерів. Він має не лише створити музичну подію, але й почати реалізацію стратегічних довгострокових цілей розвитку міста і регіону, їх промоцію: творення нового туристичного продукту, співпрацю влади й бізнесу, представників культури, туризму і освіти, міжрегіональну співпрацю, розвиток молоді тощо.

Фестиваль завершився, але складаються плани на майбутнє. Вже зараз формується команда, яка буде розвивати це різноманітне дійство наступного року; провадяться переговори з провідними виконавцями країни та регіону щодо їх участі. Бо такі важливі для розвитку культури України, її ствердження у колі світових культур заходи заслуговують на все найкраще – і ясну, щасливу долю.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: музыка,туризм,Черновцы,фестиваль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.