ФЕЙКИ НАВКОЛО ЗАКОНУ ПРО МОВУ

07 травня 2019, 14:42
Власник сторінки
0
44
ФЕЙКИ НАВКОЛО ЗАКОНУ ПРО МОВУ

Ухвалений 25 квітня закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не обмежує права національних меншин, – підкреслює Микола Княжицький.

Ухвалений 25 квітня закон «Про забезпечення функціонування української мов як державної» не обмежує права національних меншин, – підкреслює глава комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький. Зокрема, меншини мають права на освіту, проведення різних заходів, випуск інформаційної продукції та багато іншого. І все це – своєю рідною мовою.

«Представників меншин, наприклад, угорців, називають мало не громадянами Угорщини, але це наші громадяни і вони в нашій країні повинні себе почувати не гірше, ніж в Угорщині, тому що вони є українцями угорського походження. Вони мають повне право зберігати свою мову, розвивати її … Ніхто не забороняє меншинам проводити свої культурні заходи, акції, культурні івенти, мати свої газети, телепрограми своєю мовою – це абсолютно нормально», – повідомив М. Княжицький в ефірі Радіо НВ.

Стосовно міжнародних договорів, які нібито порушуються внаслідок ухвалення нового закону про державну мову, то тут знову маніпулюють фактами. Нібито, закон «порушує хартію регіональних мов і мов національних меншин». Однак ця заява – фейк, а «утиски нацменшин» – улюблена тема російської пропаганди. Основний посил Європейської хартії полягає в тому, що держава бере на себе зобов’язання щодо підтримки мови національних меншин як в культурній, так і в освітній царинах.

Новим документом законодавчо не регламентується сфера особистого спілкування, релігійних обрядів та багато іншого. Усі подібні випадки будуть детально прописані в законі «Про національні меншини в Україні» і повністю продубльовані у «мовному» законі, – підкреслив М. Княжицький. Крім того, жодної кримінальної відповідальності за порушення окремих статей закону не передбачено. Це черговий російський фейк. Недотримання або порушення положень документа регулюється виключно адміністративно.

Статус державної мови визначається таким чином не лише в Україні, а й у всіх європейських країнах. Це норма. І нарікати на те, що цей закон, мовляв, каральний, що когось не поважають тощо, є не чим іншим, як демагогією. Люди, котрі таке кажуть, або не розуміють функції державної мови, або є представниками російської агентури, які намагаються позбавити нашу державу інструменту єдності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Украина,национальные меньшинства
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.