10 та 11 грудня у Києві відбудеться довгоочікувана прем'єра вистави "АНТІГОНА"

06 грудня 2016, 15:43
Власник сторінки
0
108
10 та 11 грудня у Києві відбудеться довгоочікувана прем єра вистави  АНТІГОНА

10 та 11 грудня в Камінній залі Київського академічного театру "Колесо" відбудеться показ прем'єрної вистави "АНТІГОНА" за п'єсою Софокла.

 

Постановка здійснена в рамках Міжнародного театрального  проекту, до якого увійшли Київський академічний театр «Колесо» та компанія Art Syndicate (Афіни, Греція) за підтримки Посольства Греції в Україні.

Процес підготовки здійснення проекту розпочався кілька років тому під час проведення Міжнародного театрального фестивалю моновистав "ВІДЛУННЯ", організатором якого був Київський академічний театр "Колесо".  Саме у червні 2014 року серед учасників фестивалю був грецький режисер, Директор Міжнародного Інституту Театру в Греції Еммунаїл Куцуреліс. Грецького митця вразив Київ, він отримав потужні емоції від України та, надихнувшись подіями Революції Гідності, запропонував київським колегам здійснити спільну роботу. Для постановки вистави було обрано одну з найкращих п'єс світової драматургії "АНТІГОНУ" Софокла.

До постановчої групи увійшли представники двох країн. Режисери вистави – н.а.України Ірина Кліщевська та Еммануїл Куцуреліс (Греція) Сценографію розробляла Марія Каламара (Греція), а над її втіленням в Україні працювали художники Світлана Заікіна, Світлана Павліченко та Валерій Софронов. Костюми від відомого грецького дизайнера Ласкаріса Валаваніса. У виставі грають 8 акторів Київського академічного театру "Колесо". Головні ролі виконують: Марія Грунічева, заслужений артист України Олег Коваленко, заслужена артистка України Валентина Бойко, Олександр Дідик та інші.

 Трагедія Софокла "АНТІГОНА"  написана майже 2500 років тому, проте й досі не втрачає своєї актуальності. Вже на перших читках тексту Софокла (переклад з давньогрецької Бориса Тена) постановча група зрозуміла, що для сучасної України тема боротьби традицій та боротьби закону є напрочуд актуальною. В своїй роботі міжнародна постановча група спробувала поєднати традиції давньогрецького театру, музики, українських театральних традицій та сучасного європейського театру.  Так, відомий грецький театральний модельєр Ласкаріс Валаваніс створив для вистави костюми, які є відголоском та даниною давньогрецькому костюму. Композитор Володимир Дадикін, працюючи над музикою для вистави, використовував  звучання автентичних музичних інструментів Давньої Греції.

«Нам здається, що «Антігона» на сьогодні – напрочуд злободенна багатопластова п’єса, в якій піднімається чимало психологічних та гостросоціальних питань, – зізнається художній керівник театру Ірина Кліщевська. – Протистояння однієї людини усій сталій системі, внутрішня боротьба героїв між особистими почуттями та державним законом – сьогодні доволі актуальні. Для нас цей матеріал співзвучний ситуації в Україні, а мій колега Еммануїл Куцуреліс  розглядає конфлікт більш глобально, акцентуючи увагу на вищих законах та моральних принципах.

Постановники вистави (н.а.України Ірина Кліщевська та Еммануїл Куцуреліс), хоча й не шукають прототип Антігони  в українських реаліях або ж загалом не порівнюють її з Україною, та все ж нагадують нам про  те, що моральні  та сімейні цінності, любов та повага один до одного, відданість та довіра завжди залишатимуться на часі.

 Сторінка вистави на сайті театру: http://teatr-koleso.kiev.ua/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%96%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B0

Телефон театру: 425-04-22

Адреса театру Андріївський узвіз, 8    e-mail: kolesoteatr@ukr.net

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.