Тарас Шевченко. Великий, що живе у кожному з нас...

09 березня 2016, 08:56
Власник сторінки
общественный журналист, историк, исследователь российско-украинских отношений
0
147
Тарас Шевченко. Великий, що живе у кожному з нас...

Вже пройшло два роки після Революції Гідності. Пам'ятаю "І мертвим і живим..." і "Заповіт", і "Кавказ" - ми проводили Шевченкіани, вшановували великого Кобзаря. Для мене ставало дивним, як людина у непростому 19 сторіччі могла передбачувати ці події і те, що він це міг і робив, безперечно не виникає жодних сумнівів - ця людина Геній. Уявіть, у світі Тарасу Григоровичу, простому кріпаку встановлено найбільшу кількість монументів - понад 1300 пам'ятників. Вже пройшло стільки часу, а Дніпро ще й досі "Реве та стогне", та і ми досі боремось.

Іноді усвідомлюєш, що в незалежній Україні, сповненій великих сподівань та мрій доводиться говорити про Шевченка, як національного символа: переродження і відродження, символа революційних змін.

Десь говорять Лєнін підняв революцію, та ні дорогі мої - такі як Шевченко, митці, революції піднімали і проти царату, і проти комуняцької орди, і проти януковичів-путінів і інших тиранів, хай би їх чорт побрав...

І сьогодні, у день, як 202 роки, народився маленький Тарасик - у серцях мільярдів людей живе Великий Тарас. Він писав до нас, “ схаменіться недолюди, діти юродиві”, а ми “чванились” і ... “ Доборолась Україна, до самого краю... гірше ляха свої діти її розпинають”. Тарас Шевченко у своїй творчості проклинав і Бога, і недалекоглядних постатей української історії - таких як Богдан Хмельницький.
Шевченко написав “Катерину” і цим сказав своє слово, щодо омоскальщини, а “Гайдамаками” виразив своє ставлення до ляхів і політики польської шляхти до відношення України.
Це була геніальна людина, виконуючи заповіт якої - “Пом’яніть мене, не злим, тихим словом”, я прошу всіх передивитися Кобзар, я закликаю всіх згадати про Тараса і ніколи не забувати його, адже він дав нам ключ і вказав на дорогу.
Оригінал публікації -
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Шевченко,Тарас Шевченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.