Розповів Мінкульту, як не віддати Путіну скіфське золото

28 листопада 2014, 16:08
Власник сторінки
журналіст
0
20

Скіфське золото є невід’ємною частиною культурної спадщини української держави і варварам, які намагаються його поцупити, ми повинні дати справжній відпір.

Хто не знає, директор Центрального музею Тавриди має намір звернутися до ЮНЕСКО з питання збереження і повернення колекції скіфського золота з голландського музею, а кримські музеї подали колективний позов до суду Амстердама, в якому вимагають повернути колекцію скіфського золота з Нідерландів.

 Я ж звернувся до Міністерства культури з проханням видати розпорядження про переселення Центрального музею Тавриди та інших кримських музеїв в Київ і призначити керівниками цих музеїв людей, які не будуть грати на Путіна, а будуть реальним патріотом України.

 Цинізм Путіна переходить усі межі. Справді, згадані музеї , на відміну від усіх інших кримських закладів, формально продовжують залишатися українськими, але лише для того, щоб вкрасти скіфське золото. Оскільки скіфське золото належить Україні, а Путін хоче прибрати його до рук, він навіть дозволив певним кримським музеям тимчасово не перереєстровуватися як російські музеї. Цілком очевидно, що це робиться тільки для того, щоб у нього була підстава через ці музеї вимагати повернення експонатів в окупований Крим.

Саме тому, звернувся до Мінкульту України з пропозицією використати цю лазівку - з неперереєстрації музеїв як російських, яку придумав для себе Путін - для того, щоб повернути усі експонати цих музеїв на території, що контролюються українською владою, так само як і самі музеї.

Якщо для цього необхідно прийняти додатковий закон, який розширить повноваження Міністерства у цьому питанні, то впевнений, що такі зміни, заради скіфського золота, можна зробити.

Нагадаю, більше тисячі артефактів із п’яти українських музеїв (одного київського та чотирьох кримських) були надані на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі до анексії Кримського півострова і мали повернутися ще у травні. Однак музей в Нідерландах, де виставлене золото скіфів, вирішив не передавати експонати ані Україні, ані Криму до рішення суду або угоди між сторонами. Експонати з київського музею вже повернулися в Київ.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.