Форум – це наш книжковий фронт

15 вересня 2014, 11:09
Власник сторінки
0
58

"Сто загадок Симфосія" – тріумфатор 21-го Форуму видавців у Львові! Гран-прі "Найкращої книги Форуму видавців-2014" здобула справжня книжка-ребус.

Цей книжковий вечір сповнений несподіванок, як і ранок, що розпочався з офіційного відкриття! Господиня Форуму видавців Олександра Коваль запросила на сцену наймолодших книголюбів країни. Усі 64 переможці фестивалю "Книгоманія-2014" з 20 областей України дали старт найбільшому книжковому святу року.

Приємність дня – Форум започатковує співпрацю з провідними інтелектуалами дунайського регіону. Мартін Мегеш – директор Угорського колегіуму у Відні – презентував проект DONAU LOUNGE. Німецькі, австрійські, румунські, хорватські дослідники і вчені прагнуть вивчати українську історію, писати європейський літопис разом із нами.   

На відкритті побувала головний редактор "Першого" Христина Стебельська: "Ми всі чекали такого початку. Форум має говорити про смисли. Часто чуємо: війна – час не для книги. Але Євромайдан показав: війна йде не за територію. Воюють за наші голови! Зараз також. Але переможе інтелігентність. Книга зупинить кров. В Україні 1700 видавців. Поки що, на жаль, вони не єдині. Тому я завдячую Форуму, який насправді об’єднує. Тут ще раз розумієш: держава – це всі ми. Ось шанс – відчуймо одне одного".

Схожі слова на устах книгарів. Сьогодні Форум відвідало понад 250 бібліотекарів. Сюди вони прибули з різних частин світу. Директор Львівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Лугова теж хоче захистити майбутнє: "Приходьте в бібліотеку, ми – ваші бронежилети".

З Форумом наша амуніція міцнішає. Шукати захисту в книжок ніколи не пізно. Ще одна мотивація – від письменника Любка Дереша: "Немає неможливих речей, є недостатня кількість спроб".

З 318 конкурсантів 64 члени журі Форуму видавців обрали найкращих. Працювало 20 малих журі – бібліотекарі, книгодрукарі, книжкові дизайнери, видавці, економісти, фінансисти… До бойового комплекту увійшло чимало цікавого. Знайомтеся ближче:

- "Йосиф Сліпий. Спомини" 
- Михайло Драґан. "Українські деревляні церкви. Генеза і розвій форм" 
- "Атлас українських історичних міст"
- "Бруно Шульц. Книга образів"
- "Даніель і Александра Мізелінські. Карти" 
- "Галичина. Український здвиг"
- Поетична серія Видавництва Старого Лева
- "Діяння Римські. Християнські притчі Середньовіччя"
- Юрій Винничук. "Галицька кухня" 
- Мар'яна Прохасько, Тарас Прохасько. "Куди зникло море" 
- Олег Павлишин. "Євген Петрушевич (1863-1940)"
- Олена Кульчицька. "Графіка, малярство, ужиткове мистецтво"
- "Книга Лева: Львів як текст"
- Курт Воннеґут. "Бойня номер п’ять" 
- Антуан де Сент-Екзюпері. "Маленький принц"
- Йоганн Вольфґанґ фон Ґете. "Фауст". У перекладі Миколи Лукаша 
- Ян Морис. "Чому Захід панує – натепер. Оповіді з історії та що з них випливає щодо майбутнього" 
- "Українська авангардна поезія: 1910-1930-ті роки" 
- "Сергій Параджанов. Колаж. Асамбляж. Предмет" 
- "Листування Тараса Шевченка"

Поки ви читаєте, "Перший" досі блукає книжковим ярмарком!


Заразом пригадаймо про найкращі книжки Форуму видавців-2012 :)

Професійне журі та креативні організатори конкурсу «Найкраща книга Форуму видавців-2012» справді вміють тримати інтригу. Вісім годин тривало визначення кращих із кращих. Як висловилася президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль, книжки в руках присутніх людей визначають подальшу долю України.

13 вересня 2012 року на Форумі заплановано чимало культурно-мистецьких і літературних заходів: виставки, дискусії, презентації, публічні лекції, читання, авторські зустрічі, автограф-сесії та майстер-класи. А у перервах – прогулянки Львовом та посиденьки у затишних кав’ярнях (звичайно, якщо вистачить часу і сил). Однак родзинкою вечора стала урочиста церемонія нагородження переможців премії «Найкраща книга Форуму видавців-2012».

Перший Національний як генеральний телевізійний партнер Форуму видавців у журі представляв головний редактор, тележурналіст Христина Стебельська. Показово, що журі було міжнародним: 90 професіоналів різних напрямів з України, Чехії, Польщі, США розглядали 320 книжок у 13 номінаціях (дитяча література, довідники, підручники для шкіл/ВНЗ, переклади наукові/художні, наукові видання, есеїстика/публіцистика/мемуаристика, подарункові видання, картографія, путівники, нотні видання та, звичайно ж, художня література).

Можна собі уявити, якою напруженою була їхня робота, адже оцінка провадилася за багатьма критеріями. Кілька Малих журі обирали кращих, їхні пропозиції  розглядали експерти, а згодом – і Велике журі. Найкращу книгу Форуму визначали з дотриманням європейських стандартів і всіх міжнародних вимог. До протоколу додавався аудиторський висновок.

 А Львів уже вкотре доводить свою гостинність. За словами Христини Стебельської, умови для роботи журі були просто чудові. Під час визначення найкращої книги Форуму з освітянами, науковцями, журналістами та іншими експертами працювало 80 волонтерів.

Насичена інтелектуальна атмосфера відчувалася навіть по телефону, коли пані Христина ділилася враженнями буквально з місця подій – зі Львова:

Христина Стебельська: "Я вражена різноманіттям видавничих концепцій. Кожна книжка Форуму – унікальна, навіть якщо це вже не перше перевидання. Відзначила цілковиту незаангажованість журі та відсутність зацікавлених осіб. Форум видавців у Львові – це європейська форма звіту сумління. Ми не маємо права розголошувати результати раніше, ніж їх почує Європа. Простір Європи і світу зараз справді – тут. Усі дороги ведуть у Львів!".

Головна редакція НТКУ

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.