Сепаратизм чи національна визвольна боротьба?

28 вересня 2017, 12:31
Власник сторінки
громадський активіст
0
298

Зараз в усьому світі популярно говорити про сепаратизм. Спробуємо розібратись де справжній сепаратизм, а де йде національна визвольна боротьба народів.

25 вересня 2017 року у Іракському Курдистані відбувся референдум. На референдумі у виборчих бюлетенях стояло лише одне питання: “Чи хочете ви, щоб регіон Курдистан і курдські території за його межами стали незалежною державою?”. 27 вересня курди оголосили результати референдума, на якому 92.73% жителів проголосували за незалежність свого регіону. Але цей референдум не визнає офіційний Багдад. Не визнають референдум арабські країни, Туреччина, США. Уряд Іраку вже оголосив ультиматум курдам, щоб вони за 72 години здали всі свої аеропорти і пропускні пункти на кордоні. Тим часом Туреччина розпочинає військові навчання поблизу Іраку. По всьому світі в ЗМІ пишуть про сепаратизм в Іраку. Такої думки нажаль і в українських новинах. Але давайте трохи розберемось.

Курди — це одна з найбільш великих етнічних груп в світі, яка не має своєї державності. Цей іраномовний народ населяє Ірак, Іран, Сирію та Туреччину, всього приблизно 40 млн мільонів осіб. Вони мають власну історію, мову, традиції, але не мають головного — держави. Сьогодні серед курдів популярна ідея створення Великого Курдистану, але враховуючи територіальні претензії одразу чотирьом державам, це поки що не реально.

Так чому це сепаратизм? Що спільного між курдським сепаратизмом і сепаратизмом на сході України? Нічого спільного. Тому що нема такої нації, як новорос або донбасовець. Так само як і нема нації придністровець. Це все штучні утворення і нічого спільного не мають з визвольною боротьбою інших народів. Давайте на секунду поміняємо назви країн,щоб ви краще все зрозуміли, наприклад Ірак — це Польща, а іракський Куристан - Галичина. А Туреччину уявіть Російською імперією, а територія курдів в Туреччині - це Східна Україна. Тепер ви все зрозуміли, напевно.

1 жовтня аналогічний референдум пройде в Іспанії. Каталонці будуть голосувати за незалежність свого регіону. Іспанський уряд стягнув в Каталонію приблизно 9 тисяч поліцейських. Мадрід робить усе, щоб зірвати цей референдум, заарештовані 14 чиновників Каталонії, конфісковано 10 мільонів бюлетнів. Але активісти на копіювальних машинах знову їх роздрукували. Референдум буде.

Ми вже пройшли цей шлях, ми останні 500 років виборювали свою свободу та державу і зараз маємо ту єдину країну про яку мріяли наші пращури. Ось чому треба цінувати вже те, що у нас є і битися за кожен клаптик нашої землі. Але ще 20% української етнічної землі лишається у наших сусідах і ми ніколи про це не повинні забувати.

P. S. Не вірте сліпо у ЗМІ, всі факти перекручують, сумнівайтеся в усьому, вчіть історію і самім знаходьте зерно істини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: сепаратизм,світ,новини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.