Чи є умови розвитку галузевої науки в Україні?

18 березня 2016, 07:59
Власник сторінки
0
74

16 березня 2016 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про розвиток галузевої науки» № 4237. Його реалізація передбачає розвиток та ефективне використання науково-технічного та виробничого потенціалу галузевої науки в Україні за рахунок забезпечення державної фінансової підтримки.

Законопроект поширено на галузеві наукові установи, що здійснюють свою діяльність відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» і включені до Державного реєстру наукових установ, які забезпечуються підтримкою держави. Таким установам надається право використовувати бюджетні кошти на проведення наукових досліджень, здійснення науково-технічних (експериментальних) розробок, розвиток інфраструктури та оновлення матеріально-технічної бази наукової і науково-технічної діяльності, збереження унікальних наукових об'єктів, підготовку наукових кадрів, а також пенсійного та соціального забезпечення наукових працівників. Державні кошти можуть також витрачатися на повне або часткове безвідсоткове кредитування інноваційних та інвестиційних проектів галузевих наукових установ; повну або часткову компенсацію відсотків, що сплачуються галузевими науковими установами комерційним банкам та іншим фінансово-кредитним установам за кредитування інноваційних та інвестиційних проектів галузевих наукових установ. В сфері оподаткування для реалізації наукових завдань державні галузеві наукові установи можуть звільнятися від сплати до загального фонду Державного бюджету України частини прибутку (доходу) за результатами своєї фінансово-господарської діяльності за звітний період. Крім цього, таким установам можуть надаватися особливі умови сплати податку за землю.
В цілому проект Закону «Про розвиток галузевої науки» спрямовано на збільшення державного фінансування галузевих наукових установ. Але в умовах обмеженості бюджетних коштів прийняття таких змін може зумовити скорочення фонду оплати праці і, як наслідок, чисельності наукового персоналу, а також може привести до необґрунтованого об’єднання основних фондів таких установ. Тому в сучасних умовах державна політика має сприяти розвитку додаткових джерел фінансування науки, серед яких особливе значення згідно зі світовою практикою має публічно-приватне партнерство.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.